Maanantai 22.04.2024
Nimipäivät: Alina

Tuuli:
 

Vaate-Pirtti: Tavallisia asuja tavallisille ihmisille

Kuvassa Hauhon, Lammin ja Tuuloksen vuoden yrittäjä Marja Tyrkäs liikkeessään Lammilla. Kuva: Jouni Lehtonen.

Kuvassa Hauhon, Lammin ja Tuuloksen vuoden yrittäjä Marja Tyrkäs liikkeessään Lammilla. Kuva: Jouni Lehtonen.

Hauhon, Lammin ja Tuuloksen Yrittäjät ovat palkinneet yhdessä Hämeen Yrittäjien kanssa alueensa yhteisen Vuoden yrittäjän 2015. Palkinnon vastaanotti lammilainen Vaate-Pirtti Oy:n kauppias Marja Tyrkäs Ydin-Hämeen Yrittäjäjuhlassa lauantaina 24. lokakuuta Turvantalolla Lammilla.

Yrittäjä Marja Tyrkäs, 74, oli 14-vuotias, kun hän muutti perheineen Orimattilasta Lammille. Marjan vanhemmat Edit ja Einari Mannonen olivat aloittaneet vaatteiden torikaupan joitain vuosia aiemmin. Isä oli kotoisin Karjalasta ja veri veti ?kaupan tekkoon?.

Mannoset asettuivat pitämään vaatekauppaa Lammin vanhaan Säästöpankin taloon. Vuosi oli tuolloin 1955. Einari Mannonen kuoli seuraavana vuonna ja Marja ryhtyi neljästä lapsesta vanhimpana juoksulikaksi kauppaan, jonka pitämistä Edit-äiti jatkoi.

Marja Tyrkäs oli kaupassa töissä äitinsä kanssa aina vuoteen 1980 asti, kunnes oli aika tehdä sukupolvenvaihdos. Siitä alkaen hän on toiminut Vaate-Pirtti Oy:n omistajana ja yrittäjänä.

Vaatealaa ja palveluliiketoimintaa on kohdannut melkoinen myllerrys 60 vuodessa. Valikoimassa oli vain muutamia artikkeleita ja vaatteet olivat perusvärisiä.

? Ennen kelpasi se mitä oli tarjolla, nykyisin katsotaan tarkemmin.

Nykyvalikoimien pitää kauppiaan kokemuksen mukaan olla runsaat, vaihtoehtoja aina sesonkien mukaan. Ennen valmistajien edustajat kiersivät esittelemässä mallistoja ja ottivat vastaan tilauksia. Nykyisin edustajia ei enää juuri käy ja valinnat pitää tehdä kuvastojen perusteella. Näppituntuma uutuuksiin jää vähäiseksi.

Vaate-Pirtti on menestynyt 60 vuoden ajan samalla reseptillä. Se tarjoaa tavallisia pukeutumisvaatteita tavallisille ja kaiken kokoisille ihmisille. Vaate-Pirtistä on muotoutunut tärkeä osa maaseudun harvenevaa palvelutarjontaa ja kaupalla on vakiasiakaskunta, jotka ovat mieltyneet Vaate-Pirtin valikoimiin. Asiakkaita tulee ostoksille paljon myös Lammin ulkopuolelta, naapuripitäjistä Hauholta, Tuuloksesta, Luopioisista, Hämeenlinnasta, Hämeenkoskelta ja Asikkalasta. Myös kesäasukkaat ovat tärkeä asiakasryhmä.

Vaate-Pirtissä työskenteli parinkymmen vuoden ajan työntekijä, mutta hiljaiset ajat pakottivat Tyrkäksen luopumaan palkatusta työvoimasta viitisentoista vuotta sitten. Sen jälkeen hän on työskennellyt kaupassa yksin ja kiireapulaisten avulla. Työelämään tutustujia viereisestä Lammin yläkoulusta käy vuosittain muutamia. Näin pitkän linjan yrittäjä jakaa kokemuksiaan myös nuoremmalle polvelle.

Marja Tyrkäs on nyt 74-vuotias, takana on töitä vaatteiden parissa 60 vuotta ja niistä 35 yrittäjänä. Palo tekemiseen on edelleen kova, vaikka terveyden ehdoilla on nyt edettävä rauhallisemmin kuin ennen.

? Nyt ovat apunani hyvät ystäväni, koska ikä tuo tullessaan yllätyksiä, jotka yritän voittaa. Nautin tästä edelleen, se auttaa, että on ihanat asiakkaat. Tykkään ihmisistä, kaikenkokoisista ja näköisistä. Myös maahanmuuttajien kanssa on tässä tutustuttu, Tyrkäs iloitsee.

Liikkeen tulevaisuus on avoin. Asiakkailla on huoli kaupan jatkosta, miten vaateostokset hoituvat sen jälkeen kun Tyrkäs lopettaa kaupanpidon. Hän on asiakkailleen luvannut jatkaa niin pitkään kuin jaksaa ja tuntee yrittämisen paloa. Jatkajaa ei ole tiedossa. Lapset ovat maailmalla omissa ammateissaan.

? Kun palvelee asiakkaitaan mahdollisimman hyvin ja tasavertaisesti, tuo se iloa molemmille osapuolille, kokenut kauppias muistuttaa.

VAATE-PIRTTI OY

  • Perustettu: vuonna 1955 liike aloitti Lammilla.
  • Yrittäjä: Marja Tyrkäs vuodesta 1980
  • Työntekijöitä: yksinyrittäjä

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.