Lauantai 18.05.2024
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki

Tuuli:
 

Selvitys: Pk-yritykset luovat kuntien elinkyvyn perustan

Vaasan yliopiston kauppatieteellisen tiedekunnan johtamisen ja organisaatioiden professori Vesa Routamaa on Hämeen Yrittäjien toimeksiannosta selvittänyt, mikä merkitys pk-yrittäjyydellä on Kanta-Hämeen alueen kuntatalouteen. Asiasta laadittu raportti julkaistiin tänään.

Pk-yritysten merkitys aluetalouteen Kanta-Hämeessä -nimellä julkaistun selvityksen tavoite on osoittaa keskustelun ja paikallisen kehittämisen virikkeeksi, mikä osuus pk-yrityksillä ja niiden työntekijöillä suoranaisesti on kuntien verotuottoihin ja välillisesti ostovoiman kautta kuntien elinvoimaisuuteen. Samalla raportoidaan myös pk-yritysten tuottoa valtiontalouteen.

Taloudellisten lukujen lisäksi pohditaan myös pk-sektorin tuottavuuden immateriaalisia vaikutuksia ja tarkastellaan alueen kehitysnäkymiä. Kanta-Hämeessä on noin 8.000 pk-yritystä, niiden yli 20.000 työntekijää aikaansaavat kunnille lähes 150 miljoonan euron tuloverot, alueelle yli 800 miljoonan euron ostovoiman ja sitä kautta mahdollisuuden kuntien elinkykyisyyteen, fyysisen infrastruktuurin kehittämiseen ja immateriaaliseen kehitykseen. Kanta-Hämeen monipuolinen ja kattava pk-yrityskanta ja sen taloudellinen tuotto kunnille luovat hyvän pohjan alueen elinkykyisyyden edelleen kehittämiselle.

Tutkimuksessa selvitetään myös työttömyyden aiheuttamia menetyksiä verotuloihin ja ostovoimaan. Jos kaikki työttömät olisivat olleet ansiotyössä, niin keskimääräisen tulon mukaan kunnille olisi Kanta-Hämeessä kertynyt yhteensä 74 miljoonaa euroa lisää verotuloja, eli se on laskennallisesti työttömyyden aiheuttama menetys kunnille. Työttömyyden vuoksi maakunnassa menetetään Routamaan mukaan vuosittain noin 228 miljoonan euron ostovoima. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.