Perjantai 19.07.2024
Nimipäivät: Sari, Saara, Sara, Salla, Salli

Tuuli:
 

62. Aku-patsas näyttelijä Ritva Oksaselle

Kuvassa Ritva Oksanen roolissaan näytelmässä Tie Mekkaan. Kuva: Terho Aalto Kuva Terho Aalto

Kuvassa Ritva Oksanen roolissaan näytelmässä Tie Mekkaan. Kuva: Terho Aalto

Järjestyksessään 62. Aku-patsas luovutettiin torstaina näyttelijä Ritva Oksaselle Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöllä Tie Mekkaan -esityksen jälkeen. Patsaan luovutti Hämeenlinnan Teatterikerhon puheenjohtaja Aarne Kauranen.

Ritva Oksasta luonnehdittiin valintaa tehneessä toimikunnassa hurmaavaksi, muuntautumiskykyiseksi, yleisöön vetoavaksi, musikaaliseksi, koko kansan sisintä koskettavaksi taiteilijaksi. Hän on nöyrä rooleilleen ja työtä tehdään aina tosissaan. Hän haluaa tarjota yleisölle aina ennen kokematonta. Hänen vahvuuksiaan on varma ja latautunut olemus, joka täyttää karismallaan usein koko tilan. Hän on ikoni, jolle näyttelijän ammatti on elämäntapa ja jolle esiintymisen viehätys on sisään rakennettu.

Hämeenlinnan Teatteriin Ritva Oksanen kiinnitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994 Mikko Nousiaisen toimesta näytelmään Kunnon Komedia. Sitä seurasivat menestysnäytelmät ja huikeat roolisuoritukset Maria Callasin Mestariluokassa vuodelta 1997 ja Marlenessa vuodelta 2002.

Kummatkin ohjasi Matti Kuikkaniemi, jonka kanssa yhteistyö huipentui Niskavuori-näytelmässä vuodelta 2010. Loviisan tarina oli teatterin ohjelmistossa kaksi näytäntövuotta, ja se keräsi 100 esityksessä yli 30.000 katsojaa.

Nyt päättyvällä näytäntökaudella Ritva Oksanen on juhlistanut 50 vuotta jatkunutta taiteilijauraansa esityksellä Näyttelijätär sekä esiintynyt Helenin roolissa näytelmässä Tie Mekkaan.

Kaiken kaikkiaan hänen roolityöskentelystään on päässyt nauttimaan Hämeenlinnan Teatterissa yli 100.000 katsojaa. Viime joulukuussa hänet valittiin yleisöäänestyksessä vuoden 2014 teatterin suosikkinäyttelijäksi.

Teatterikerho on jakanut Aku-patsaan vuodesta 1953 alkaen erikoisen ansiokkaasti teatteritaidetta Hämeenlinnassa edistäneille teatterintekijöille. Aku-patsas on kuvanveistäjä Lauri Leppäsen tekemä näköispatsas hämeenlinnalaisesta näyttelijästä, Aku Peltosesta, joka vaikutti kaupungin teatterielämässä 1920?50-luvuilla. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.