Maanantai 26.02.2024
Nimipäivät: Nestori

Tuuli:
 

Lammin Säästöpankille hyvä tulos

Lammin Säästöpankki teki viime vuonna 3,7 miljoonan euron liikevoiton haastavissa oloissa. Kasvua vuoteen 2013 oli 0,7 miljoonaa euroa eli 23,2 prosenttia.

? Tulos on kaikkien aikojen paras, toteaa toimitusjohtaja Markku Moilanen.

Toimitusjohtaja Markku Moilanen esitteli Lammin Säästöpankin tuloksen perjantaina.

Toimitusjohtaja Markku Moilanen esitteli Lammin Säästöpankin tuloksen perjantaina.

Pankin korkokate kasvoi vähän yli 8 prosentilla 7,4:stä 8 miljoonaan euroon. Lammin Säästöpankin kokonaisluotonanto mukaan lukien Aktia Hypoteekkipankista välitetyt luotot oli vuoden lopussa 405,2 miljoonaa euroa. Kasvua vuotta aiempaan oli 4,8 prosenttia.

Kanta-Hämeessä ja Keski-Uudellamaalla kymmenen konttorin ja kolmen palvelupisteen verkostolla toimiva pankki sai 1.818 uutta asiakasta. Tilikauden lopussa asiakasmäärä kokonaisuudessaan oli jo yli 29.000. Talletuksia vuoden 2014 lopussa oli yhteensä 354,8 (351,9) miljoonaa euroa.

? Ymmärrän kilpailijoitamme, joiden on toimintamallinsa takia tehtävä tietty tuotto ja tehtävä se karsimalla palveluverkostoaan. Meillä ei ole vastaavaa pakkoa ja vaikka mekin kehitämme verkko- ja mobiilipankkiamme, emme halua pakottaa asiakkaitamme muutokseen, toteaa Moilanen.

Uusi, osuuskuntamuotoinen Säästöpankkien yhteenliittymä aloitti toimintansa vuoden 2014 lopussa.

? Yhteenliittymän myötä Säästöpankkiryhmä on merkittävämpi ja vahvempi toimija kuin aikaisemmin ja voi hakea paremmin edellytyksin pääomia kotimaisilta ja kansainvälisiltä pääomamarkkinoilta, kertoo toimitusjohtaja Moilanen.

Asiakkaalle yhteenliittymä tarjoaa Moilasen mukaan kilpailukykyisemmät pankkipalvelut.

? Suuren pankin edut ilman fuusiota, hän kiteyttää.

Lammin Säästöpankin vakavaraissuussuhde oli 14,96 prosenttia. Luottotappiot pysyivät maltillisella tasolla. Arvonalentumistappioita kirjattiin 704.000 euroa. Järjestämättömiä saamisia oli vuoden lopussa 2,7 miljoonaa euroa, eli 0,2 miljoonaa euroa enemmän kuin samaan ajankohtaan vuotta aiemmin.

? Meillä ei ole luurankoja kaapissa, harjoitamme normaalia matalariskistä pankkitoimintaa. Tietyistä asioista on ollut julkisuudessa vääriä väitteitä, suurin yksittäinen perintäluottomme on 290.000 euroa yhdeltä taloyhtiöltä ja arvonalentumisissa näkyy muun muassa asuntomarkkinoiden yleinen hintakehitys, Moilanen huomauttaa.

Vuoteen 2015 Lammin Säästöpankki asennoituu luottavaisin mielin muun muassa hyvän tuloskuntonsa, vahvan vakavaraisuutensa ja kohtuulisella tasolla olevien riskiensä ansiosta.

? Meillä on tutkitusti Suomen paras asiakaskokemus ja hyvin tyytyväiset asiakkaat, täydentää Moilanen.

SP-Kodin toimitusjohtaja Antti Toivanen kertoo, että asuntokauppojen kokonaismäärä Suomessa putosi viime vuonna 7?8 prosentilla. SP Koti puolestaan teki viime vuonna noin 2.500 kauppaa eli vuosi oli sille historian paras.

Toivanen toteaa, että asuntojen hinnoissa tapahtui loppuvuonna käännös alaspäin. Vuonna 2015 hän ennakoi asuntohintojen kasvukeskuksissa pysyvän ennallaan.

? Hämeenlinnan markkinassa neliöhintatilasto näyttää pientä nousua, mutta käytännössä tilanne on plusmiinus nolla. Käyrän nousu johtuu siitä, että olemme tehneet kauppaa enemmän pienistä asunnoista, hän selittää.

Sp-Koti KiinteistöApaja Oy:n toimitusjohtaja Aija Harainen kertoo, että helmikuu oli Hämeenlinnan seudulla huomattavasti parempi kuin vuotta aiemmin.

? Normaalisti se on asuntokaupassa hiljainen kuukausi. Viimeisimmät kuukaudet näyttävät muutenkin paremmilta kuin viime vuonna. Kasvua on myös uudiskohdekysynnässä ja se näkyy toivottavasti kohta myös uudiskohdetuotannossa, hän toteaa.

Julkisuuteen nousseet, joidenkin pankkien näkyvästi markkinoimat lyhennysvapaat asuntolainakuukaudet eivät saa Moilasta eivätkä Toivasta innostumaan.

? Alhaisten korkojen aikaan kannattaisi minun mielestäni lyhentää lainaa tavallista enemmän, jos siihen suinkin on mahdollisuus, Toivanen toteaa.

Pienten asuntojen kauppamäärän osuuden kasvu johtuu Toivasen ja Haraisen mukaan niin sanottujen sijoitusasuntojen ostajien aktiivisuudesta, mutta myös varovaisuudesta. Vastavirtaan uivalla olisi kuitenkin mahdollisuus ostaa isompi asunto nyt normaalia paremmin ehdoin.

? Alhaisten korkojen aikaan kannattaisi ostaa kolmio eikä kaksio, kun isojen asuntojen neliöhinta on tullut alas, he huomauttavat.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.