Perjantai 19.07.2024
Nimipäivät: Sari, Saara, Sara, Salla, Salli

Tuuli:
 

Hämeenlinnan Vuoden yrittäjä tekee akkukauppaa kolmannessa polvessa

Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Hämeenlinnan Yrittäjät on palkinnut Hämeen Akku Oy:n osakkaat Jani ja Juuso Pitkäsen Hämeenlinnan Vuoden yrittäjänä 2015. Palkitseminen tapahtui Hämeenlinnan Yrittäjäjuhlassa Raatihuoneella perjantaina 30. lokakuuta.

Hämeenlinnan vuoden yrittäjät Juuso (vasemmalla) ja Jani Pitkänen Hämeen Akun Lukiokadulla sijaitsevassa myymälässä. Kuva Jouni Lehtonen.

Hämeenlinnan vuoden yrittäjät Juuso (vasemmalla) ja Jani Pitkänen Hämeen Akun Lukiokadulla sijaitsevassa myymälässä. Kuva Jouni Lehtonen.

Hämeenlinnan Kaurialassa sijaitseva Hämeen Akku Oy toimi kapealla mutta syvällä sektorilla, kuten yrittäjät itse alaa kuvailevat. Hämeen Akun myymälässä Lukiokadulla työskentelee yrittäjien lisäksi yksi työntekijä. Tuoterepertuaarissa on ?jumalaton? määrä akkuja pienistä puhelimen akuista suuriin teollisuuden käyttämiin akkuihin. Puhelimien, kameroiden ja kannettavien tietokoneiden akut ostetaan nykyisin enimmäkseen verkkokaupasta, jos ostetaan.

? Näihin laitteisiin ei enää ole kannattavaa myydä akkuja kivijalkamyymälässä. Eikä niihin nykyään ehkä edes kannata uutta akkua ostaa, koska uusi laite maksaa vain vähän enemmän kuin uusi akku, Jani Pitkänen tuumii.

Hämeen Akku Oy on erikoistunut autonakkujen ohessa ammattikäyttöön tarkoitettuihin akkuihin, joita käytetään työkoneissa ja työkaluissa. Nykyisin 60 prosenttia kaupasta tehdään ammattilaisten kanssa. Kuluttajakaupan osuus on 40 prosenttia.

Yrityksessä rakennetaan akkuja muun muassa sähkökäyttöisiin trukkeihin mittatilaustyönä. Vähän isompia vehkeitä edustavat Nesteen öljytankkerit, joista seitsemässä on Hämeen Akun toimittamat akut. Valtameriä seilaavissa tankkereissa akkuja riittää, sillä kaikki toiminnot ovat akkuvarmistettuja.

Kuluttajakaupassa on kaksi sesonkia. Kesällä erilaiset menopelit, kuten asuntovaunut, moottoripyörät ja veneet kaipaavat uusia akkuja. Talven pakkaset tuovat autojen akkuja tarvitsevat liikkeeseen. Leudot talvet eivät paljoa akkukauppiasta lämmitä. Esimerkiksi viime talvi ei käynnistysakkukauppaa avittanut.

Hämeen Akku tuo maahan italialaisen FIAMMin valmistamia käynnistysakkuja. Niitä tuodaan omaan myymälään sekä muutamille autokorjaamoille. Akkujen teknologia on kehittynyt, ja käytössä on useita tekniikoita kuten litiumpohjaiset akut, lyijyakut ja erilaiset nikkelijohdannaiset. Alan muutos näkyy myös siinä, että esimerkiksi autojen akkuja ei enää rakenneta akkuliikkeessä tai edes korjata.

? Nykyisin akkuja ei kannata korjata vaan tilalle myydään uusi akku, Juuso kertoo.

Juuso kuvailee, että heidän työnsä on haasteiden kohtaamista. Asiakkaille on kyettävä tarjoamaan oikeanlaisia tuotteita ja heidän ongelmiaan pitää pystyä ratkomaan.

? Meillä on aito kiinnostus asiakkaan ongelmaa kohtaan. Hienointa työssä on se onnistumisen tunne, kun saa jonkin ongelman ratkaistua. Ja asiakas saa uudesta akustaan parhaan mahdollisen hyödyn irti.

Jani ja Juuso Pitkänen ovat akkualan yrittäjiä jo kolmannessa sukupolvessa. Isoisä Heikki Pitkänen toimi 1940-luvulla myymälänhoitajana Oy Accumulator Ab:n Hämeenlinnan toimipisteessä, kunnes hän osti myymälän toiminnan itselleen 1950-luvun alussa.

Heikin pojat Ossi ja Ari jatkoivat myymälän pitoa toisessa polvessa. Ossi toimi yksin kauppiaana noin 15 vuotta, kunnes pojat Jani ja Juuso kasvoivat akkukauppiaiksi. He tulivat osakkaiksi osakeyhtiöksi muuttuneeseen Hämeen Akkuun vuonna 1994. Ossilla ja pojilla oli tasaosuudet yrityksen osakkeista. Sukupolvenvaihdos tehtiin viisi vuotta sitten ja nyt veljekset omistavat yrityksen puoliksi.

Hämeen Akku Oy

  • Osakkaat: Jani ja Juuso Pitkänen
  • perustettu: 1952, osakeyhtiöksi 1994, sukupolvenvaihdos 2005.
  • Työntekijöitä: 3 kpl
  • Asiakkaat: ammattilaiset 60 % ja kuluttaja-asiakkaat 40 %
  • Liikevaihto: n. 1 M?
  • Muuta: Myymälä Lukiokatu 36:ssa Kaurialassa

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.