Sunnuntai 19.05.2024
Nimipäivät: Emilia, Emma, Mila, Amalia, Emmi

Tuuli:
 

Viides itsenäisyysfantasia toteutuu uudistuneena spektaakkelina

Mukana Itsenäisyysfantasiassa ovat Marja Joutsimo ja Magda Timonen Feeniks-Showdancersista.

Mukana Itsenäisyysfantasiassa ovat Marja Joutsimo ja Magda Timonen Feeniks-Showdancersista.

Itsenäisyyspäivänä Ritari-Areenalla kello 14 järjestettävä Itsenäisyysfantasia on johtaja Erkki Korhosen mukaan uusi, vahvasti Sibelius 150-juhlavuonna mestarin musiikkiin pohjautuva kokonaisuus.

Korhonen on vuosien mittaan huomannut, että Itsenäisyysfantasia on erittäin tärkeä hämeenlinnalaisille. Tänäkin vuonna jouduttiin jännittämään, saadaanko toteuttamiseen rahaa ja kyselyjä tuli kaupunkilaisilta. Rahoitus vahvistui ja juhla toteutuu, osin uudistuneena.

Viides Itsenäisyysfantasia on noin tunnin mittainen spektaakkeli, jossa on musiikin, liike- ja valotaiteen yhdistelmiä. Se on paikallisten harrastajien ja huippuammattilaisten vahva show, johon osallistuu 150 ihmistä ja neljä kuoroa.

? Itsenäisyyspäivän perinne on taustalla ja kantavana teemana.

Ohjelmassa on Sibeliuksen isänmaallisia lauluja, kuten Ateenalaisten laulu, Isänmaalle ja Jääkärien marssi. Juhla alkaa Sibeliuksen sovittamalla Porilaisten marssilla ja päättyy Finlandiaan. Suurin osa ohjelmanumeroista pohjautuu Sibeliuksen musiikkiin. Valse Triste näyttäytyy tanssittuna.

Vielä ehtii juhlimaan Sibeliusta

Edessä on vielä tunnelmainen joulukuun jakso Jean Sibeliuksen parissa. Konsertteja ja tapahtumia on luvassa 4.?12.joulukuuta. Perjantaina alkaa kansainvälinen VI Jean Sibelius kongressi, johon saapuu tutkijoita ympäri maailman.

Samana iltana on kaikille avoin konsertti Vanaja-salissa. Poika, jolla oli sammalta taskussa- tapahtumassa ovat mukana Ismo Savimäki & kuoro, parhaat palat Lemmenpisaroista, Lyseon Sibelius-musiikkinäytelmästä, SIB-live ?esityksiä, sekä muun muassa Juuso Kokkola & Sibelius-räppi. Tapahtuma on koko perheen Siboppi-huipennus.

Lauantaina kello 19.30 Raatihuoneella on Sibelius-Akatemian opiskelijoiden, tulevaisuuden tähtien konsertti. Siellä kuullaan pianoteoksia sekä Sibeliuksen lauluja, pianistina Joonas Pohjonen.

Maanantaina 7.12. on harvinainen konsertti Hämeenlinnan kirkossa, Sibelius-Akatemian Kapubändin puhaltajien konsertti. Kapubändi on kapellimestariksi opiskelijoiden harjoitusorkesteri ja ainutlaatuinen maailmassa.

Konsertin johtaa Peter Ettrup-Larsen, joka on Sibelius-Akatemian ensimmäinen tohtoritutkinnon suorittanut. Tuolloin kuullaan Jean Sibeliuksen ja Carl Nielsenin joulumusiikkia puhallinorkesterille.

Tiistaina 8.12. on Vanaja-salissa juhlakonsertti, RSO kapellimestarina Hannu Lintu ja leffakonsertti striimattuna Bio Rexissä.

Hännänhuippuna 13.12. konsertoivat Raatihuoneella pianistit Peter Lönnqvist ja Kyoko Fukushi. Tuolloin kuullaan Sibeliuksen ainoa nelikätinen pianoteos ?Rakkaalle Ainolle?. Einar Englundin ja Peter Lönnqvistin täydentämä ?Tapiola? kuullaan pianolle nelikätisesti Suomessa ensimmäistä kertaa.

?Cantus Artcitus? on Einojuhani Rautavaaran maailmanlaajuisesti soitetuin orkesterisävellys. Siitä tehty pianotranskriptio kuullaan täällä ensimmäistä kertaa.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.