Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 

Transatlantique-konsertti Hämeenlinnan kaupunginmuseon Youtube-kanavalla

Kitaristi Jonne Grans on toinen konsertin esiintyjistä.

Sibeliuksen syntymäkodissa kuvattu Transatlantique-konsertti esitetään Hämeenlinnan kaupunginmuseon Youtube-kanavalla 30.5. kello 14.

Transatlantique-nimisen konserttiohjelman lähtökohta on mannertenvälinen kulttuurivaihto Atlantin valtameren molemmin puolin.

Keskiössä ovat säveltäjät ja teokset joiden sävellystyö on hakenut vaikutteita Pohjois- ja Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen musiikista sekä oleskelusta Amerikoissa.

Manuel de Fallan eklektinen, alun perin laulusarjaksi valmistunut 7 canciones yhdistelee folklorea ja uudistavaa harmonisointia.

Jean Sibeliuksen Romanssi F-duuri syntyi pian säveltäjämestarin palattua Suomeen ensimmäiseltä Yhdysvaltain matkaltaan vuonna 1914.

Antonín Dvo?ákin viulusonatiinin Larghetto-osa, lisänimeltään Indian Lament, siteeraa alkuperäiskansojen musiikkia. Kertoman mukaan säveltäjä ikuisti kuulemansa melodian paidan hihaan vierailullaan Minnesotassa. Felix Borowskin teos Adoration kuvastaa hyvin varhaista amerikkalaista sävelkieltä.

Ohjelman päättää otteita Darius Milhaudin sarjasta Saudades do Brasil, jossa kaivataan Rioon.

Konsertoijat eli Miikka Hakomäki, alttoviulu, ja Jonne Grans, kitara, ovat soittaneet vakituisesti yhdessä jo vuodesta 2015.

Vuodesta 2017 alkaen heidän työskentelynsä on painottunut alueelliseen kulttuurityöhön Satakunnassa.

Monipuoliset esiintymiset vapaalla taidekentällä ovat vieneet heitä esiintymään mitä erilaisimpiin paikkoihin kuten Eduskuntaan, Helsingin Kulttuuritalolle, Finlandia-talolle ja Helsingin Musiikkitaloon.

Alttoviulisti Miikka Hakomäki valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2016 Sibelius-Akatemiasta, jossa hän opiskeli Teemu Kupiaisen, Lilli Maijalan ja Helge Valtosen johdolla.

Kamarimusiikkia hän on opiskellut etenkin Paavo Pohjolan ja Marko Ylösen johdolla. Työhistoriaa on pääkaupunkiseudun ja Turun filharmonisesta orkesterissa muusikkona.

Opettajana hän toimii Kankaanpään sekä Vantaan musiikkiopistoissa musiikkiopistossa. Nykyään hän konsertoi ahkerasti muun muassa kitaristi Jonne Gransin sekä pianisti Kalle Vainion kanssa. Hakomäki on voittanut vuonna 2010 Erkki Melartin kilpailun I palkinnon kamarimusiikkisarjassa Ignis-kvartertissa.

Kitaristi Jonne Grans valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2016, jossa hän opiskeli Andrzej Wilkusin johdolla.

Ulkomailla hän on opiskellut Massimo Felicin johdolla Etelä-Italiassa vuosina 2011-2012 sekä Jürgen Ruckin johdolla Saksan Würzburgissa vuonna 2015.

Sivusoittimenaan Grans soittaa mandoliinia, jota hän on opiskellut Jukka Särkän johdolla. Sen lisäksi käsissä pysyvät myös banjo ja 11-kielinen alttokitara. Ensikonserttinsa Sibelius-Akatemian konserttisarjassa hän piti kesällä 2017.

Kaikenlainen käytännönläheinen musisointi, kamarimusiikki, uudet teoslöydöt, yhteistyö säveltäjien kanssa ja opetustyö Rauman musiikkiopistossa pitää mielen virkeänä vuoden ympäri.

Grans toimii myös uuden raumalaisen Rannikon sävel-konserttisarjan taiteellisena suunnittelijana sekä kuratoi uuteen kitaramusiikkiin keskittyvää Kitara Nova-festivaalia Helsingissä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.