Maanantai 24.06.2024
Nimipäivät: Johannes, Juhani, Jussi, Jani, Janne

Tuuli:
 

Marjukka Vainion valokuvia esillä taidemuseon Studiossa

Hämeenlinnan Taidemuseo esittelee uusimman teoshankintansa Lohrmann-rakennuksen Studio-tilassa tästä tiistaipäivästä alkaen. Valokuvataiteilija Marjukka Vainion teossarja Pivoine rouge violacée et blanche I-III on esillä 11.11.2014 ja 1.3.2015 välisenä aikana.

Marjukka Vainio, Pivoine rouge violacée et blanche I-III, 2014, kromogeeninen värivedos, Diasec. Kuva (c) Hämeenlinnan Taidemuseo.

Marjukka Vainio, Pivoine rouge violacée et blanche I-III, 2014, kromogeeninen värivedos, Diasec. Kuva (c) Hämeenlinnan Taidemuseo.

Teokset hankittiin taiteilijan alkusyksystä Helsingissä pitämästä yksityisnäyttelystä. Kasvimaailma ja luonnon kiertokulku ovat Marjukka Vainion (s. 1953) taiteen keskeisiä aihepiirejä. Maalauksellisuus ja värit ovat hänelle tärkeitä, ja Vainio tunnetaankin maassamme värivalokuvauksen kehittäjänä. Hän hakeutui jo 1980-luvun alussa New Yorkiin opiskelemaan erityisesti värivalokuvausta.

Vainio on katsonut kasveja, niiden struktuuria ja muotoja usein hyvin läheltä. Kasvien liikkumattomuus on ajattomuutta ja kuvat ovat meditatiivisia. Uusimmissa kuvissaan hän käsittelee yhä enemmän tilaa ja liikettä. Kameralla kuvatessaan taiteilija on vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa ja katsoo itsestä ulospäin, kohti ihmisiä ja tapahtumia. Kamerattomassa valokuvauksessa hän puolestaan katsoo sisäänpäin ja työskentelee valokuvauksen perusasioiden, valon, kemian ja optisten ilmiöiden parissa.

Marjukka Vainio on valokuvien lisäksi tehnyt videoita, valo-ääni-tilateoksia, valokuvakirjoja ja kuvasalkkuja. Hänellä on myös julkisia teoksia: Hämeenlinnan kävelykadulla on Riitta ja Olli Jalosen kanssa graafisen betonin menetelmin toteutettu ympäristöteos Linjaali (2004), ja Hämeenlinnan Ahveniston koululla on 8-osainen lasiseinälle toteutettu Metsän salaisuus -installaatio (2007?09). (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.