Torstai 18.04.2024
Nimipäivät: Valto, Valdemar

Tuuli:
 

Kesäkuun Sibelius-konsertti omistettu pianolle ja viululle

Tuija Hakkilan ohjelmisto ulottuu barokista aivan uusimpaan musiikkiin.

Tuija Hakkilan ohjelmisto ulottuu barokista aivan uusimpaan musiikkiin.

Sibelius Celebrationsin kesäkuun Sibelius-konsertti Raatihuoneella 25.6. on omistettu pianolle ja viululle. Tuija Hakkilan ja Minna Pensolan konserttiohjelma on monipuolinen ja elämyksellinen kooste Jean Sibeliuksen sävellyksistä pianolle ja viululle.

Kevään konserttisarja päättyy 25.6. ? ja jatkuu jälleen elokuussa. Ensimmäinen konsertti on Janne-kilpailun pianosäestyksellinen finaali 4.8.  Japanilaisen pianomaratonin vuoro on heti 5.?6.8.

Tuija Hakkilan ja Minna Pensolan ohjelmistossa ovat  muun muassa masurkka, valsseja, romansseja ja kaksi Danse champêtrea, maalaistyylisiä tansseja. Hakkila ja Pensola soittavat myös Sibeliuksen tekemän sovituksen pianolle ja viululle orkesteriteoksesta Ur skogsrået, op. 15.

Ilta päättyy kehtolauluun, Berceuse op. 76 nro 6. Kaikkiaan Hakkila ja Pensola soittavat 21 Sibeliuksen teosta. Tuija Hakkila opiskeli Sibelius-Akatemiassa Liisa Pohjolan ja Eero Heinosen oppilaana ja jatkoi opintojaan Pariisin konservatoriossa Jacques Rouvierin ja Theodor Parachivescon opissa.

Modernia musiikkia hän opiskeli Pariisissa Claude Helfferin kanssa ja forte- pianonsoittoa  Yhdysvalloissa Cornell Universityssä Malcolm Bilsonin oppilaana. Muita tärkeitä opettajia ovat olleet György Sebök ja Dmitri Bashkirov sekä kamarimusiikissa William Pleeth. Hakkila valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta 2005.

Tuija Hakkila on toiminut pianomusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1987 lähtien. Hän pitää säännöllisesti mestarikursseja Euroopassa ja kotimaassa, sekä toimii aktiivisesti asiantuntijatehtävissä kotimaassa ja ulkomailla. Hakkila toimi Musiikkia linnassa -festivaalin taiteellisena johtajana 1989?2003 Hämeenlinnassa ja 1999?2002 Sibelius-Akatemian konserttitoimiston taiteellisena johtajana.

Hakkila on kiinnostunut musiikin eri tyyleistä, ja hänen ohjelmistonsa ulottuu barokista aivan uusimpaan musiikkiin.  Hänen kokonaislevytyksensä Mozartin sonaateista on saanut runsaasti kiitosta kansainvälisessä lehdistössä.

Tämän lisäksi hänen diskografiaansa kuuluu modernia piano-ohjelmistoa, Gabriel Faurén ja Niccoló Castiglionin kamarimusiikkia, Beethovenin koko sello-piano-duolle kirjoittama tuotanto, Haydnin huilutriot, ensilevytys Lithanderin veljesten pianomusiikista sekä 2010 ilmestynyt CD Sibeliuksen pianomusiikkia ?Intimate Landscapes?. Hakkila on tehnyt yhteistyötä monien säveltäjien kanssa ja kantaesittänyt suuren määrän kotimaisia ja ulkomaisia teoksia.

Minna Pensola esiintyy kamarimuusikkona ja solistina sekä on jousikvartetti Meta4:n jäsen. Ryhmä voitti ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä D. Sostakovits-kvartettikilpailussa Moskovassa 2004 sekä Joseph Haydn -kamarimusiikkikilpailussa Wienissä 2007.

2008 Minna Pensola perusti Helsinkiin Punavuoreen Klasariklubin, jonka tarkoituksena on tarjota erilainen estradi klassiselle musiikille ja tuoda se niiden ihmisten kuultavaksi, jotka eivät muuten konserttisaleihin eksy.

Myös Punavuoressa toimiva konserttisarja Punavuoren Kamarimusiikkiyhdistys (PuKama) on Pensolan ja hänen puolisonsa, viulisti Antti Tikkasen yhteinen projekti helsinkiläisen kamarimusiikkitarjonnan elävöittämiseksi.  Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana Minna Pensola toimi vuosina 2006-2012, ja vuodesta 2010 hän on opettanut viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa.

Pensola aloitti viuluopintonsa Helsingin Konservatoriossa, jatkoi Sibelius-Akatemiassa ja päätti opintonsa Zürichin musiikkikorkeakoulussa sekä Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa, ECMA:ssa. Pensolan soitin on Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön omistama Carlo Bergonzi -viulu vuodelta 1732. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.