Sunnuntai 16.06.2024
Nimipäivät: Päivi, Päivikki, Päivä

Tuuli:
 

Guns On The Rocks esittelee rock-memorabiliaa

Hämeenlinnassa heinäkuun 1. päivänä järjestettävä Guns N´ Roses -konsertti on poikinut myös aiheeseen liittyvää oheistarjontaa.

Kaupungin keskustassa, Kauppakeskus Linnassa avautuu 30.6. ?Guns on the Rocks – Rock´n´Roll Exhibition? -näyttely, joka valottaa aikamme suurimman rock-yhtyeen profiilia keräilijän näkökulmasta.

Esillä on häkellyttävä määrä tallenteita ja esineistöä, joka kytkeytyy GNR:n ja sen keskeisten jäsenten tekemisiin. Bändin käsittämätön kaupallinen menestys on saanut myös oheistavaratuotannon käymään ylikierroksilla 80-luvun lopulta alkaen ja nähtävillä onkin runsas otos virallisesta fanitavarasta bändipaitoineen ja esineistöineen.

Keräilijä ei kuitenkaan olisi keräilijä, ellei hän pyrkisi harrastuksessaan syvemmälle. Guns on the Rocks -esineistö sisältää myös loputtoman määrän kiertuedokumentteja, biisilistoja, vieraslistoja ja kaikkea, mikä on liittynyt yhtyeen tekemisiin.

Monet näyttelyn dokumenteista on varustettu yhden tai useamman jäsenen nimikirjoituksella, joiden metsästäminen on ollut kokonaan oma lukunsa ja vaatinut pitkäjänteistä selvitystyötä tähtien liikkumisten selvittämisessä. Valvottujen öiden määrä on merkittävä, sillä keräilijälle itse esiintyminen on vain osa isompaa kokonaisuutta.

Yhtenä näyttelyn helmenä voidaan pitää GNR:n alkuperäisjäsenen Izzy Stradlinin käsinkirjoittamaa studio-ohjeistusta, joka toiselle näyttäytyy merkityksettömänä paperinpalasena, mutta kertoo fanille huomattavasti enemmän.

Lähes kaikkien näyttelyn esineiden, nimikirjoitusten ja dokumenttien alkuperä on tuplavarmistettu niin, että aitousasteen voi sanoa olevan poikkeuksellisen korkea. Nykyaika ebayn kaltaisine kauppapaikkoineen on kulta-aikaa myös väärennetyn memorabilian kaupittelijoille.

On myös mainittavaa, että Guns on the Rocks -esineistöstä ei ole tehty lainkaan ulosmyyntejä, eivatkä esineet ole olleet esillä aiemmin.

Osan näyttelyn esineistöstä muodostavat Hanoi Rocksin tallenteet, joita on mahdollisesti kattavin määrä koko maailmassa. Formaatit käsittävät kaikkien tunnettujen lisäksi muun muassa itäblokissa suosittuja fleksisinglejä sekä Puolassa valmistettuja, ääniraidallisia postikortteja. Äänitekokoelma on ollut esillä viimeksi vuonna 2011 Turussa, jolloin näyttelystä käytettiin nimeä “Hanoi Heritage.”

Mikä sitten yhdistää näitä kahta yhtyettä sen lisäksi, että soolouralle suunnannut Hanoi Rocks -laulaja Michael Monroe lämmittelee Gunsia? Moneen kertaan aukikirjoitettu, 80-lukulaisen Los Angeles rockin folkloristiikka kertoo lukuisia tarinoita joitakin vuosia aiemmin liikkeellä olleen, mutta mariginaaliin jääneen Hanoin vaikutuksesta lähes kaikkeen tuon ajan LA-skeneen.

Guns on the Rocks esittelee vuorovaikutuksesta myös konkreettisen esimerkin. Esillä on Hanoin siihenastinen levytetty tuotanto, jotka tuolloin Geffen-yhtiölle levyttänyt Guns N´Roses halusi julkaista ?omalla? Uzi Suicide -levymerkillään kertoakseen rockfaneille laajemmin suomalaisyhtyeen potentiaalista ja samalla omista vaikuttimistaan matkalla rockin jättiläiseksi.

“Guns on the Rocks – Rock´n´Roll Exhibition” -näyttely toteutetaan yhteistyössä Linnan Kehitys Oy:n kanssa. Näyttely on avoinna Kauppakeskus Linnassa (Raatihuoneenkatu 12, Hml) 30.6. – 9.7. päivittäin kello 11.00 – 18.00 ja sisäänpääsy on ilmainen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.