Keskiviikko 24.04.2024
Nimipäivät: Pertti, Albert, Altti

Tuuli:
 
Avatar photo

Kyllä kansa tietää. Reska.fi:n Lukijalta-blogi on tarkoitettu kaupunkilaisten mielipiteille.

Asiakas on kuningas uudessa sotessa

Meillä Hämeenlinnassa on ollut käynnissä valinnanvapauskokeilu maaliskuusta lähtien. Kokeiluun pääsivät mukaan kunnallisten terveysasemien lisäksi kaikki halukkaat yksityiset palveluntuottajat. Valinnanvapauskokeilussa julkiselta puolelta siirtyneillä asiakkailla on ollut yksi syy palveluntuottajan vaihtamiseen. Syy on se, että he eivät ole päässeet hoitoon. Kokeilu on selvästi osoittanut, että sote-uudistukselle on tarvetta. Julkisessa keskustelussa kansalaisille on muodostunut vääristynyt kuva valinnanvapaudesta. Sote-uudistuksen tarkoitus ei ole lakkauttaa terveysasemia, vaan lisätä palveluntuottajia, jotta palveluiden saatavuus paranee ja asiakkaat saavat tarvitsemansa hoidon oikea-aikaisesti. Tätä uudistusta tehdään asiakasta varten.

Olemme saaneet hyvää palautetta valinnanvapauskokeilussa etenkin palvelun joustavuudesta. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä ja selvästi osaavat myös vaatia hyvää hoitoa ja palvelua, mikä on positiivinen asia. Kiitosta on tullut myös siitä, että hoitoa on saanut helposti ilman luukulta toiselle pompottelua. Kustannussäästöjen kannalta onkin olennaista, että vaivat hoidetaan mahdollisimman tehokkaasti. Kuluja ei synny niinkään palveluiden järjestämisestä vaan siitä, että asiakkaat eivät saa tarvitsemaansa hoitoa oikea-aikaisesti. Silloin vaivat pitkittyvät eikä niihin pystytä puuttumaan ajoissa. On siis kaikkien edun mukaista, että hoitoon pääsy on sujuvaa.

Alussa tärkein kriteeri valintoja tehtäessä on palveluiden saatavuus. Toivottavasti hyvästä saatavuudesta tulee uudessa sotessa pian vakiintunut käytäntö. Silloin tärkeäksi valintakriteeriksi nousee palveluiden laatu. Asiakkaan saama palvelukokemus ja laatu ovat keskeisimmät valintoihin vaikuttava tekijät. Asiakas on kuninkaan asemassa, sillä hän voi vapaasti valita sellaisen hoitavan tahon, josta oman kokemuksensa mukaan saa itselleen parhaan avun. Raha seuraa asiakasta.

Nyt rakennamme yhteistyössä Kanta-Hämeen maakuntaa. Uudistuksessa yksityinen ja julkinen sektori ovat samassa veneessä, mikä on hieno tilaisuus meille kaikille oppia toisiltamme. Kaikkien yhteinen tavoite on maakunta, jossa sote-palvelut on rakennettu hyvin ja asiakkaiden näkökulmasta houkuttelevasti. Sote-uudistuksessa rakennetaan uutta sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmää, koska nykyinen on vanhanaikainen, tehoton ja kankea. Hoitajat ja lääkärit, toimivatpa he sitten yksityisellä tai julkisella sektorilla, työskentelevät kuitenkin aivan samoja eettisiä periaatteita noudattaen. Sote-uudistus on välttämätön, jotta pääsemme tavoitteisiin, joita ovat muun muassa parempi hoidon saatavuus ja kustannusten kasvun taittaminen.

Tiina Halinen

Toimitusjohtaja

Linnan Klinikka Oy

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.