Tiistai 27.02.2024
Nimipäivät: Torsti

Tuuli:
 

Sibeliusta harvinaisin nuotein

[youtube]http://youtu.be/FszJAH4WvFE[/youtube]

Sibeliuksen syntymäkodissa järjestettävät kesämatineat ovat olleet tänä kesänä suosittuja. Myös elokuun viimeisenä sunnuntaina järjestetty konsertti keräsi kamarin muutamaa tuolia vaille täyteen.

? Itse tykkään tällaisista intiimeistä esiintymisympäristöistä. Suurin osa kamarimusiikista on tarkoitettukin soitettavaksi kodeissa, sanoo viulisti Linda Suolahti.

Suolahden lisäksi tässä matineoiden toiseksi viimeisessä konsertissa esiintyivät pianisti Iina Harjula ja sellisti Jarkko Launonen. Spiikkerinä toiminut Suolahti piti yllä rentoa tunnelmaa ja pianotrion esiintyminen näytti ja kuulosti muutenkin vapautuneelta.

Kesämatineoiden toiseksi viimeisessä konsertissa esiintyivät viulisti Linda Suolahti, pianisti Iina Harjula ja sellisti Jarkko Launonen.

Kesämatineoiden toiseksi viimeisessä konsertissa esiintyivät viulisti Linda Suolahti, pianisti Iina Harjula ja sellisti Jarkko Launonen.

? Konsertit pitää ottaa vakavasti, mutta silti ei tarvitse mököttää. Kun on paljon harjoitellut niin on kiva esiintyä, Linda Suolahti sanoi konsertin päätyttyä.

Konsertissa kuultiin myös Sibeliuksen julkaisematonta tuotantoa, jota soitetaan harvoin.

? Näitä kappaleita ei soiteta usein, koska niiden nuotit ovat mahdollisimman vaikeasti saatavia, Suolahti kertoi.

Kirjaston hyllystä nuotteja ei löytynyt joten muusikoiden oli käännyttävä Sibeliuksen perikunnan puoleen. Vaivannäkö kannatti.

? Kyllä tämä siinä mielessä antaa muusikolle uutta, että saa lisätietoa säveltäjästä, Linda Suolahti sanoo.

Konserttijärjestelyistä vastaavan Hämeenlinnan Sibelius-seuran hallitukseen kuuluva Kari-Pekka Nikkilä iloitsi konserttien ennätyssuosiosta ja Sibeliuksen noususta yhä paremmin ihmisten tietoisuuteen.

? Kävijöitä on tänä kesänä ollut enemmän kuin minään muuna kesänä, jolloin olemme näitä järjestäneet. Yksi konsertti on vielä jäljellä ja on paljon mahdollista, että 400 kuuntelijan raja menee rikki.

Sibeliuksen juhlavuoden kynnyksellä moni muukin kaupunki haluaisi olla Sibelius-kaupunki, mutta sille tittelille on Nikkilän mielestä vain yksi kantaja.

? Sibelius on syntynyt täällä, lapsuutensa asunut ja käynyt koulunsa. Meistä on itsestään selvää, että Hämeenlinna on se Sibeliuksen kaupunki numero yksi.

Nuottien löytyminen oli yksi tämän konsertin onnistumisen kynnyskysymyksistä.

Nuottien löytyminen oli yksi tämän konsertin onnistumisen kynnyskysymyksistä.

Teksti, kuvat, video: Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.