Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 

Kipin kapin Biribiä pelaamaan

Biribi on eräänlainen korteilla pelattava ruletti. Peliä pääsee kokeilemaan tänänä perjantaina Taiteiden yössä.

Biribi on eräänlainen korteilla pelattava ruletti. Peliä pääsee kokeilemaan tänään perjantaina Taiteiden yössä.

Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry:n elävöittäjät opastavat Taiteiden yönä yleisöä historiallisten uhkapelien, Biribin ja Cuccun saloihin. Italialaisperäinen Biribi oli Euroopan yläluokan suosiossa 1500-luvulta 1800-luvulle. Myös Cuccu-pelin juuret juontavat myöhäiskeskiajan Italiaan ja Ranskaan. Uhkapelit olivat pitkään tärkeä ajanviettotapa ylhäisaateliston piirissä. Ranskassa ne kiellettiin moneen kertaan, Ruotsissakin muutamaan otteeseen, mutta turhaan. Biribi ja Cuccu olivat suosionsa huipulla Ruotsin valtakunnassa kustavilaisella ajalla 1700-luvun lopulla.

Biribi on nopeatempoinen peli, eräänlainen korteilla pelattava ruletti. Pelaajat asettavat panoksensa pelilaudalle, jossa valittavana ovat muun muassa parilliset ja parittomat numerot, suuret ja pienet numerot tai erilaiset kuva-aiheet. Pelinjohtaja vetää korttipakasta kierroksen voittokortin, ja samankaltaisen kortin sattuessa voitot jaetaan kertoimien perusteella.
Hämeen Wanhan Linnan Killan elävöittäjät opastavat historiallisia uhkapelejä perjantaina 29.8. kello 18?20 Hämeen linnan päävartiossa. Tasatunnein pelataan Biribiä ja puolelta Cuccua.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.