Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 

Sibelius Celebrations: Straussia ja säveltäjän Saksan-tragediaa

Natsi-Saksa nosti omiin propagandatarkoituksiinsa sopineen Jean Sibeliuksen jalustalle, mutta Sibelius tunsi silti tulleensa torjutuksi tässä musiikin suurmaassa. Yksi syy siihen oli Frankfurtin koulukuntaa edustaneen juutalaissyntyisen Theodor Adornon poikkeuksellisen raju Sibelius-kritiikki.

? Adornon Sibelius-kritiikki on tylyin mitä olen mistään säveltäjästä lukenut, sanoo Hämeenlinnan juhlavuosien 2014?2017 projektipäällikkö Antti Vihinen.

Antti Vihisen Sibelius-tietämystä pääsee kuulemaan Studia Generalia -luennolla Sibelius & Saksa. Kuva: Juha Reinikainen

Antti Vihisen Sibelius-tietämystä pääsee kuulemaan Studia Generalia -luennolla Sibelius & Saksa. Kuva: Juha Reinikainen

Vihinen ei ole kuka tahansa Sibelius-kommentaattori vaan musiikkitieteen tohtori, joka luennoi perjantaina 14. päivänä marraskuuta Studia Generalia -luentosarjassa Hämeenlinnan Raatihuoneella aiheesta Sibelius & Saksa.

? Sibeliuksen tragedia oli, että hänet torjuttiin Saksassa, toteaa Vihinen.

Vihisen väitöskirja käsittelee Sibeliuksen natsiyhteyksiä ja hän luonnehtiikin olevansa se paha poika, joka on nostanut teeman esiin Suomessa.

? Vaikea asetelma, jossa tulee esiin myös Suomen ja Saksan aseveljeys 1941?44, Vihinen huomauttaa.

Torjutuksi tulemista Saksassa ei Vihisen mukaan täysin korvannut se, että Sibelius sai tunnustusta anglikaanisessa maailmassa.

? Saksa on se musiikkikulttuurin suurmaa. Luennossani tulen esittämään klassisen musiikin ylivoimaviisikon joka on kokonaan saksalainen ja itse asiassa kakkosketjukin on. Kolmoseen pääsee sitten jo jokunen KHL-vahvistus.

Marraskuun monien Sibelius-tapahtumien sarjan Hämeenlinnassa aloittaa ensi sunnuntaina eli 2.11. Raatihuoneella järjestettävä konsertti Richard Strauss 150 vuotta: Liediä & oopperaa. Sibeliuksen syntymäkaupunki-säätiön johtaja Erkki Korhonen toteaa, että Strauss oli Sibeliuksen kollega ja vertaistukija.

? Molemmat joutuivat Adornon kritiikin kohteeksi, joka ei nähnyt herroissa piilevää uudistusmielisyyttä.

Korhonen itse on Strauss-konsertin pianisti ja laulajina ovat muun muassa nouseva tähti, sopraano Tuuli Takala sekä tenori Mika Nisula.

Sopraano Tuuli Takala esiintyy Richard Strauss -konsertissa Raatihuoneella ensi sunnuntaina. Kuva (c) Sibelius Celebrations

Sopraano Tuuli Takala esiintyy Richard Strauss -konsertissa Raatihuoneella ensi sunnuntaina. Kuva (c) Sibelius Celebrations

? Molemmat on bongattu täällä Hämeenlinnassa ja siitä heidän uransa on lähtenyt eteenpäin. Yksi tavoitteemme onkin tuoda estradille nousevia tähtiä, Korhonen kertoo.

Kaikki tulevat Sibelius-tapahtumat näet täältä.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.