Perjantai 23.02.2024
Nimipäivät: Aslak

Tuuli:
 

YLEISÖMENESTYS: Heavy Metal -näyttelyllä jo yli 30.000 kävijää

Näyttelyn teemana on suojaus ja liike.

Heavy Metal -näyttelyn teemana on suojaus ja liike.

Hämeen linnassa keväällä avattu Heavy Metal -haarniskanäyttely on Kansallismuseon mukaan osoittautunut erityisesti lapsiperheiden suosikkikohteeksi. Näyttelyssä oli heinäkuun alkuun mennessä ollut jo 30.000 kävijää joista lapsia yli kolmannes.

Näyttelylle ei ole asetettu omaa kävijätavoitettaan, mutta Hämeen linnan koko vuoden kävijätavoite on 130.000.

Näyttelyn esineet ovat peräisin ajalta, jolloin sodankäynti perustui haarniskoihin ja miekkoihin ja jolloin tuliaseet eivät vielä hallinneet. Monissa haarniskoista onkin mielenkiintoisia teknisiä yksityiskohtia, jotka usein selittyvät kunkin haarniskan käyttötarkoituksella.

Hämeen linnan intendentti Jouni Marjamäen mukaan yleisöpalautteen perusteella haarniskat puhuttelevat aikuisyleisöä erityisesti käsityötaidon näytteinä, joissa myös koristeluun on uhrattu valtava määrä työtunteja. Lapsikatsojille vaikuttavimpia ovat vaikuttavan aidot, paikoillaan seisovat ja ratsujen selässä olevat ritarihahmot.

Yhdeksi näyttelyn huippukohdista on osoittautunut puolustusmuodostelmaan asetettu joukko-osasto, joka ääni- ja valoshow?n tahdittamana tuntuu heräävän eloon ja lähtevän liikkeelle kohti vastustajaa. Tärkeä rooli näyttelyssä on myös hämeenlinnalaisen Battle Heavy -yhtye Turisaksen musiikilla.

Yksi huippukohdista: 12 jalkaväen puolihaarniskan ryhmä Siiliksi kutsutussa puolustusmuodostelmassa. Kuva: Juha Reinikainen

Yksi huippukohdista: 12 jalkaväen puolihaarniskan ryhmä Siiliksi kutsutussa puolustusmuodostelmassa. Kuvat: Juha Reinikainen

Lapsiperheiden suosikkeja ovat linnan toiminnalliset Ritaripisteet, joissa voi kokeilla erilaisia haarniskoja, leikkiä ritarilinnalla ja ratsastaa puuhevosella. Isompiakin ritareita kiinnostaa virtuaalinen varsijousiammunta ja shakki, jota myös voi kokeilla linnakierroksen aikana.

Kesän aikana linnan ympäristössä on mahdollisuus päästä näkemään ja silittämään lampaita. Maisemanhoitotehtäviin ?palkatut? lampaat laiduntavat linnan jyrkkiä ja vaikeakulkuisia valleja kolmena päivänä viikossa. Samalla niistä on tullut yksi linnan nähtävyyksistä.

Keskiaikaisia haarniskoita ja aseita esittelevä Heavy Metal on avoinna 23.10. saakka. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.