Lauantai 03.06.2023
Nimipäivät: Orvokki, Viola
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s WSW
 

RUGBY: Avea Avea pelaa parasta rugbykauttaan LRC:ssa

Linna Rugby Clubin riveistä teknisesti taitavana ja tankkimaisen vahvana erottuva Avea Avea, 36, toi kotisaarellaan Samoalla hankkimansa rugby-taidot Suomeen yli kymmenen vuotta sitten. “Saarelaisen” otteita voi ihailla lauantain kotiottelussa Kaurialassa.

Lajin maailmanmestaruuksia keränneiden Australian ja Uuden Seelannin ?lähivesien? saarilla rugby on rakastettu ykköslaji, jota pelataan kouluissa ja höntsätään vapaa-aikana.

? Rugby aloitetaan kouluissa ilman kontaktia ja sitä oppii pelaamaan turvallisesti. Itse aloin pelata koulujoukkueessa 12-vuotiaana ja kilpailu on kovaa.

? Oman peliurani huipun olen saavuttanut vasta täällä Suomessa, suomalaistunut ja maajoukkueessakin esiintynyt Avea Avea sanoo.

Avea Avea oppi rugbytaitonsa Samoalla. Suomessa ja Linna Rugbyssä hän sanoo pelaavansa uransa huipulla.

Avea Avea oppi rugbytaitonsa Samoalla. Suomessa ja Linna Rugbyssä hän sanoo pelaavansa uransa huipulla.

Rugbyssä katsojaa viehättää ja välillä kauhistuttaa vähin suojavarustein annetut ja otetut taklaukset.

? Taklaukset näyttävät hurjilta ja ovat tosiaan rugbyn vaarallisin osa-alue. Pitää osata käyttää olkapäitä ja todellakin tietää, missä pitää päätä, muurinsärkijän tavoin vastustajan linjaan usein menestyksellä puskeva Avea Avea sanoo.

Sooloilu ei tuo menestystä. Rugbyssä jokaisella pelipaikalla pelaava tarvitsee joukkueen tukea.

? Vahva tiimi on kuin perhe. Siihen kuuluminen velvoittaa antamaan ja saamaan tukea. Koodiin kuuluu myös tuomarin ehdoton auktoriteetti. Päätöksiä ei kyseenalaisteta, usein LRC:n tekniikkaharjoituksia vetävä Avea Avea sanoo.

LRC:n miesten päävalmentajan Ray Dicksonin apuvalmentajana ja naisjoukkueen päävalmentajana toimiva Pete Pitkämäki tuli rugbyyn jääkiekon kautta.

? Olin kiekossa rämäpäinen vasen pakki ja sytyin tähän oitis.

? Parhaat kicksit saa, kun pääsee murtautumaan vastustajan linjan läpi. Yksinkertaisuudessaan sut joko viedään maihin tai sitten ei.

Peliä seuraajien on hyvä tietää, että taklauksissa ei vain tuutata tai tönitä nurmeen, vaan vastustaja pitää ensin sitoa käsillä. Muuten seuraa kortti ja 10 minuutin jäähy.

LRC pelaa lauantaina Jyväskylä RC:tä vastaan. Pelistä on odotettavissa tiukka, sillä SM-liigassa paikkansa vakiinnuttanut Jyväskylä on vahva mitaliehdokas.

Avea Avea ei hänkään tyydy 5. sijaa huonompaan.

? Pelaamme vahvaa kautta ja tunnen, että itsellänikin on menossa lajin parhaat vuodet.

Linna Rugby Club?Jyväskylä Rugby Club Kaurialan kentällä la 16.7. klo 13. Ottelu ja lajin säännöt selostetaan. 

Ilkka Peltoniemi, Kuvat: Juha Tamminen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.