Torstai 23.05.2024
Nimipäivät: Lyydia, Lyyli

Tuuli:
 

Taidemuseossa esitelmä kuvataiteen säätiloista ja vuodenajoista säätieteilijän silmin

Kuvataiteen sääilmiöt kiehtovat meteorologi Seija Paasosta.

Meteorologi Seija Paasonen kertoo taiteilijoiden kuvaamista säätiloista ja vuodenajoista lauantaina tammikuun 25. päivänä kello 14 Hämeenlinnan taidemuseon Lohrmann-rakennuksessa. Esitelmä liittyy suomalaisen maisemamaalauksen ja kansanelämäkuvauksen piirteitä esittelevään Kotimaan kasvot -näyttelyyn, jonka teoskavalkadista Paasonen on valinnut kiinnostavia maisematulkintoja.

Seija Paasonen on ollut kiinnostunut kuvataiteista jo vuosikymmeniä. Syvällisemmin hän alkoi tutkia taidetta noin kuutisen vuotta sitten valmistellessaan esitelmää Eero Järnefeltin taiteesta ja hänen pilviaiheistaan.

Vuosien varrella Paasonen on syventynyt tarkoin siihen, mitä maalattujen taivaiden ja maisemien maailmasta löytyy. Hän on paneutunut teoksiin huolellisesti, tutkinut niiden vuoden- ja vuorokaudenaikoja, pilvimuodostelmia, lumi- ja jääpeitteitä, ja verrannut aineistoja maalausajankohdasta ja -paikasta oleviin säätietoihin.

? Teoksia lähilukiessani olen tietoisesti unohtanut niiden mahdollisen fiktiivisyyden ja olen tarkastellut teoksissa olevia sääilmiöitä totena, Paasonen kertoo.

Säätieteellisen tarkastelun ohella hän antaa aina tilaa myös mielikuvitukselle ja vapaalle tulkinnalle.

Kotimaan kasvot -näyttelyn teoksissa matkataan suomalaisista erämaamaisemista ihmisen muokkaamille kaskimaille ja kulttuurimaisemiinn. Näyttely on koottu Fortumin Taidesäätiön ja Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmien merkkiteoksista ja mukana on monien tunnettujen taiteilijoiden, kuten Werner Holmbergin, Akseli Gallen-Kallelan, Eero Järnefeltin, Victor Westerholmin ja Fanny Churbergin, teoksia.

Seija Paasoselle läheisiä ovat myös Pekka Halosen talviaiheet.

? Erityisen kiinnostava teos on Fortumin Taidesäätiön kokoelmaan kuuluva Victor Westerholmin Samppalinnan mylly vuodelta 1918, mutta miksi, sen paljastan vasta esitelmässäni, kertoo Seija Paasonen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.