Maanantai 27.05.2024
Nimipäivät: Ritva

Tuuli:
 

Sibelius astuu teatterin lavalle

Ilkka Heiskanen on taustatyönsä tehnyt. Hän on Jean Sibelius. Seurana runoilijaystävät Arto Melleri (Tommi Rantamäki) ja Eino Leino (Lasse Sundberg). Kuva: Tommi Kantanen.

Ilkka Heiskanen on taustatyönsä tehnyt. Hän on Jean Sibelius. Seurana runoilijaystävät Arto Melleri (Tommi Rantamäki) ja Eino Leino (Lasse Sundberg). Kuva: Tommi Kantanen.

Ohjaaja Seppo Kirjavainen sanoo lehdistön esittelytilaisuudessa, että Sibelius – kohtalonyhteydet on runsasta viikkoa ennen ensi-iltaa vielä luonnosvaiheessa. Vielä mitä! Jo kolme lyhyehköä katkelmaa nähtyään voi luvata, että valmista on. Ensi viikon torstain ensi-iltaa odotetaan mielenkiinnolla.

Antti Vihisen päässä näytelmä lähti muhimaan jo kymmenen vuotta sitten Lontoossa, jossa hän esitelmöi suosikkisäveltäjiensä Sibeliuksen ja Mahlerin kohtaamisista. Kuulija tokaisi, että aiheestahan saisi näytelmän. Vihinen ryhtyi sittemmin tuumasta toimeen laajentaen henkilögalleriaa. Nyt lavalla nähdään Ainon ja Jannen lisäksi muun muassa Mannerheim, Eino Leino, Arto Melleri ja Pentti Saarikoski. Kun tuo porukka on yhdessä koolla, niin tiedetään tasan tarkkaan, mitä tuleman pitää. Ja Aino kärsii!

Seppo Kirjavainen sanoo, että häntä ohjaajana kiinnosti uudenlaisen hurja ja reipas näkökulma maailmankuulun suomalaisen julkkiksen elämään. Siinä tutkaillaan Sibeliuksen suhdetta esimerkiksi Ainoon, runoilijoihin, Suomen historiaan ja Göbbelsiin.

Sibelius ? kohtalonyhteydet kertoo suuren luovan hengen vaikutuksesta oman aikansa historiaan ja meihin, tuleviin sukupolviin. Näytelmä kertoo ihmisen ikuisesta kaipuusta johonkin suurempaan, sfäärien musiikkiin.

Ilkka Heiskasella hyvä tuntuma Sibeliukseen

Näyttelijä Ilkka Heiskasella on hyvä, oikeastaan syvällinen tuntuma Sibeliukseen. Hän on jo vuodesta 2002 esittänyt aika ajoin säveltäjää Halosenniemellä. Miten mies on sitten sujahtanut säveltäjän rooliin?

? Tekemällä paljon taustatyötä. Jotta istuisi rooliin, on tiedettävä ihmisestä paljon. Olen lukenut ja kuunnellut musiikkia. Olen myös katsonut Sibeliuksen kuvaa, jotta näen, mitä on kaiken takana.

Ilkka Heiskanen sanoo näyttelijänä tietävänsä tarkalleen, miltä Sibeliuksesta on tuntunut alemmuudentunnon hetkinä. Hän tietää, miltä tuntuu lähteä lentoon parin sampanjalasillisen jälkeen.

? Koen suurena lahjana, että saan yrittää kaivautua tällaisen suuruuden nahkoihin.

Ilkka Heiskanen on mieltynyt tapaan, jolla Sibeliusta katsotaan toiselta kantilta. Hänestä ei tehdä pönötyskuvaa, vaan tavallinen ihminen. Se ihminen rakastaa, juopottelee, kalastaa ja elää suuren velkataakan alla. Niin kuin moni muukin tuona aikana.

Sibelius-kohtaloyhteydet saa ensi-iltansa ensi torstaina. Rooleissa ovat Heiskasen lisäksi Katariina Kuisma-Syrjä, Matti Nurminen, Tommi Rantamäki, Mikko Töyssy, Lasse Sandberg, Tuukka Mastomäki, Birgitta Putkonen ja Maija-Riina Huttunen.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.