Perjantai 29.03.2024
Nimipäivät: Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne

Tuuli:
 

Sibeliuksen metsästä uusi luonnonsuojelualue Hämeenlinnaan

Näkymä Aulangon näkötornista.

Hämeen ELY-keskus on tänään tehnyt päätöksen noin sadan hehtaarin luonnonsuojelualueen perustamiseksi Hämeenlinnan kaupungin omistamille maille Aulangonjärven itäpuolelle, kansallisen kaupunkipuiston alueelle.

Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen kouluvuosien luontoretkien kohde tunnetaan jatkossa nimellä Sibeliuksen Metsä.

Hämeenlinnan kaupunki teki ympäristöministeriön aloitteesta alueesta rauhoitushakemuksen ELY-keskukselle joulukuussa 2017, osana itsenäisyyden juhlavuoden Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaa. Perustamispäätös juhlistaa kuluvaa eurooppalaisen kulttuuriperinnön teemavuotta.

Noin 97 hehtaarin alue kuuluu Natura 2000 -verkostoon ja täydentää alueen suojelukokonaisuutta.

– Alueella on huomattava välillinen taloudellinen merkitys Aulangon matkailun kokonaisuuteen, toteavat tiedotteessaan Hämeenlinnan kaupunki, Hämeen ELY-keskus ja ympäristöministeriö.

Sibeliuksen Metsän perustaminen mahdollistaa viranomaisten mukaan edelleen muun muassa Aulangonjärven retkeilypolun, ratsastusreittien ja latujen virkistyskäytön. Nykyistä hoito- ja käyttösuunnitelmaa on täsmennetty ottamaan huomioon paremmin perustettavan luonnonsuojelualueen erityispiirteet.

Luonnonsuojelualueen perustamisella vahvistetaan Hämeenlinnan asemaa Sibelius-kaupunkina suojelemalla osa valtakunnallisesti arvokasta maisemaa, josta säveltäjä on saanut innoituksensa myös merkkiteos Finlandiaan.

Nuori Sibelius viihtyi metsässä ja retkeili kouluvuosinaan juuri kyseisellä paikalla. Hän tunsi jo ennen näkötornin rakentamista Aulangon näköalapaikan, jolta avautui tuolloinkin runebergiläis-topeliaaninen näkymä nyt perustetun suojelualueen suuntaan.

Nykyään paikalla olevasta Aulangon näkötornista avautuva maisema on metsäinen ja muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden lähellä kaupunkikeskustaa. Aulangonjärven itäpuolelle sijoittuva uusi luonnonsuojelualue täydentää luonnonarvoiltaan valtakunnallisesti arvokasta Aulangon kokonaisuutta.

– Olen iloinen, että Hämeenlinna halusi suojella tämän upean alueen luonnon, jota aikanaan uhkasivat erilaiset rakennushankkeet. Samalla pelastettiin myös pala suomalaista kulttuurihistoriaa, sanoo asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Sibeliuksen metsän ydinalueita ovat Käärme- ja Levonkallioiden ympäristö, Levonhaka ja alueella kulkevan ulkoilureitin ympäristö, jossa avataan samalla uusi luonto- ja kulttuuripolku. Korkeiden puiden luoman metsäkirkkomaisen tunnelman vaaliminen on metsän ydinosan hoidon keskeinen tavoite.

Sibeliuksen Metsän luontotyyppejä ovat boreaaliset luonnonmetsät, lehdot, kalliot, korvet, norot, lähteet ja rantametsät.

Monipuoliseen linnustoon kuuluvat muun muassa sääksi, viiru- ja lehtopöllö, pikkutikka ja idänuunilintu. Puu- ja pensaslajistoa edustavat muun muassa pähkinäpensas, metsälehmus, näsiä, lehtokuusama ja koiranheisi.

Huomionarvoisia kasveja ovat lehtoimikkä, lehtopähkämö, lehto-orvokki, jänönsalaatti, kevätlinnunherne ja mustakonnanmarja sekä turrisammal. Sieniharvinaisuuksiin kuuluu silmälläpidettävä sysikieli. Alue on sopivaa liito-oraville ja lepakoille.

Sibeliuksen Metsän alueella on Museoviraston rekisterin mukaan kaksi kiinteää muinaisjäännöstä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.