Torstai 30.11.2023
Nimipäivät: Antti, Antero, Atte

Tuuli:
 

Satakieli käsittelee ihmisen epäonnistumista yrityksessään luoda keinotekoinen paranneltu versio luonnosta

Silja Purasen näyttely tuntee huolta biodiversiteetistä.

Galleria Koneessa ensi viikolla avautuva Silja Purasen näyttely lainaa nimensä Hans Christian Andersenin sadusta Satakieli, joka käsittelee ihmisen epäonnistumista yrityksessään luoda keinotekoinen paranneltu versio luonnosta. Näyttely pureutuu ihmisen ympäristösuhteeseen ja 3D-animaatioissa luonnon eläinten ja kasvien paikan ovat ottaneet muoviset jäljitelmät.

Satakieli -näyttelyn lähtökohtina ovat samalla yhtäältä huoli biodiversiteetistä, eläinpopulaatioiden vähenemisestä ja kiihtyvästä joukkosukupuutosta ja toisaalta muovin ylenpalttisen käytön tuomat ympäristöongelmat. Kuvallisena innoittajana on muovin kultakauden tuottama materiaalin estetiikka, joka linkittyy populaarikulttuuriin, kitschiin ja campiin sekä tulevaisuususkoon ja optimismiin. Muovilintujen kakofoninen kuoro laulaa ihmisen halusta päihittää luonto keinotekoisilla jäljitelmillä ja varoittelee biodiversiteetin vaarantumisesta.

Muovilintuja kuvaavan Satakieli -installaation rinnalla  näyttelykokonaisuus kattaa  sarjan pieniä animaatioluuppeja lyhyen kukoistuksen elävistä muovijättekukista, jotka laajentavat tilan ikään kuin kokonaiseksi muovibiotoopiksi. Kukkien lähtökohtana on do-it-yourself -asenteella muovipulloista askarrellut mitä mielikuvituksellismmat kukkaset.

Osa Silja Purasen installaatiosta.

Äänimaisema tuo monimuotoisuuden esiin myös lintujen erilaisissa ?lauluissa? luoden niistä viidakkomaisen runsauden ja moninaisuuden. Äänimaailman ovat säveltäneet ja toteuttaneet Antonio AlemannoTapani Rinne ja Viktor Toikkanen. Ilma-akrobatian ja koreografian on tehnyt sirkustaiteilija, tanssija Salla Santanen.

Silja Puranen (s. 1961, Elimäki) on tuusulalainen kuvataiteilija. Hän on pitänyt kolmisenkymmentä yksityisnäyttelyä ja osallistunut kymmeniin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Purasen teoksia on useissa kotimaisissa ja ulkomaisissa kokoelmissa. Puranen on suorittanut kuvataiteen AMK-tutkinnon Lahden Taideinstituutissa 2014 ja taiteen maisterin tutkinnon Aalto-yliopistossa 2018.

Näyttelyteosten valmistamista ovat tukeneet Taike, Suomen Kulttuurirahasto ja AVEK.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.