Tiistai 23.04.2024
Nimipäivät: Yrjö, Jyrki, Jyri, Jiri, Jori

Tuuli:
 

Saija päätyi uimavalvojaksi oman harrastustaustan kautta

Uimavalvojalla on työssään suuri vastuu.

Ahveniston uimarannalla ihmisten turvallisuudesta huolehtimassa on hyvin koulutettuja uimavalvojia. Saija Riippi kertoi mielellään ammatistaan, sillä hän pitää työstään todella paljon, onhan työ todella ihmisläheistä. Saija on Ahveniston uimarantavalvojana jo neljättä kesäänsä.

Riippi kertoo päätyneensä uimavalvojan koulutuksiin oman uimauran kautta. Hänellä oli ollut aktiivinen uimaura, mutta sen loputtua hän päätyi uimaopetukseen. Lukion jälkeen välivuoden aikana oli hänelle normaalia mennä uimavalvojan koulutukseen. Taustalla oli toive päästä uimahalliin töihin.

? Se, että olen aina ollut veden kanssa tekemisissä, on vaikuttanut päätökseen, Riippi kertoo.

Hän on käynyt kaksi viikonloppua kestävän koulutuksen päästäkseen uimavalvojaksi uimahalliin ja toiset kaksi viikonloppua päästäkseen rantavahdiksi.

Koulutuksessa uimavalvontaan harjoiteltiin pelastustekniikoita, sukellusta ja tietenkin uhrin paniikin lievennystä, jotta uhri saataisiin turvallisesti pois vedestä.

Vaikka koulutuksesta Riipiltä on jo aikaa on joka kesä läpäistävä testiuinti, jotta pystyy jatkamaan uimavahtina työskentelyä.

Uimavalvojien määrä vaihtelee valvottavien määrän mukaan.

Uimahallissa valvonta eroaa rantavahdin työstä olosuhteiden suhteen veden sameuden takia, valvottavan alan suhteen ja vahtien määrän suhteen; kun rannalla on porukkaa vähän on yleensä vain yksi vahti, kun taas upeina hellepäivinä vahteja täytyy olla kaksi rannalla lokottelijoiden ja uivien suuren määrän takia.

Vastuu työssä on suuri, mutta  Riippi on pystynyt käsittelemään vastuun, eikä se tuota hänelle suuria paineita. Riippi kuitenkin on miettinyt millaista olisi pelastaa oikeasti hädässä oleva. Hän uskoo, että adrenaliinin vallatessa hän suoriutuisi tehtävästä hyvin.

Ira Suomalainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.