Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 

Säästöpankkimuseon päivää vietetään ensi kertaa Skogsterilla

Kuva: Hämeenlinnan kaupunginmuseo.

Kuva: Hämeenlinnan kaupunginmuseo.

Säästöpankkimuseopäivää vietetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Museo Skogsterin seminaaritilassa osana Museokeskiviikot-tapahtumasarjaa, keskiviikkona 19.10. kello 17.30?19. Luvassa on esitelmä Suomen Pankin Rahamuseon näyttelystä 1930-luvun lama sekä avointa keskustelua Säästöpankkien tutkimussäätiön tarjoamien kahvien merkeissä.

Suuri lama oli Yhdysvalloista alkanut ja 1930-luvulla kärjistynyt taloudellinen kriisi, joka horjutti yhteiskuntaa ja taloutta myös Euroopassa ja Suomessa. Kaikkialla esiintyi pankkikriisejä, deflaatiota ja konkursseja.

Yhdysvalloissa teollisuustuotanto väheni lähes puolella, ja työttömyys lisääntyi ennätyksellisen suureksi. Euroopassa lama johti valuuttakriiseihin, työttömyyteen ja poliittisiin mullistuksiin kuten diktatuurien syntyyn. Suomessa pulakaudeksi kutsuttu lama oli lievempi kuin muualla Euroopassa, mutta aiheutti täälläkin suuria velkaongelmia ja työttömyyttä erityisesti maa- ja metsätaloudessa.

Rahapolitiikassa lama johti luopumiseen kultakannasta. Pankkien sääntelyä tiukennettiin. Muita seurauksia oli suhdanteita tasaavan talouspolitiikan ja valtiollisen sosiaalipolitiikan aloittaminen monissa maissa. 1930-luvun lama -näyttelyn esittelee historiantutkija VTL Vappu Ikonen Suomen Pankista.

Säästöpankkimuseo on Pohjoismaiden vanhin valtakunnallinen säästöpankkimuseo. Säästöpankkimuseopäivää vietetään vuosittain Hedvigin nimipäivän tienoilla, joka on 15.10. suomenruotsalaisessa kalenterissa.

Ensimmäinen Säästöpankki avattiin Turussa tammikuun 4. päivänä 1823. Pankin ensimmäisen talletuksen teki piika Hedvig Nyström. Säästöpankit ovat suomen vanhin pankkiryhmä ja niiden aatteellisena tarkoituksena oli tarjota pankkipalveluita etenkin vähävaraisille ja palvelusväelle sekä opettaa kansaa säästäväisyyteen.

  • Säästöpankkimuseopäivä ke 19.10. kello 17.30?19, Museo Skogster, seminaaritila Anders, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.