Lauantai 18.05.2024
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki

Tuuli:
 

RESKA: Ydinkeskustaan hahmotellusta hybridikorttelista aiesopimus

Aiesopimuspaperit allekirjoitettiin Hämeenlinnan Raatihuoneella Seppo Vekan johdolla.

Historian siipien havinaa. Aiesopimus Hämeenlinnan keskustan ykköskorttelin kehittämiseksi allekirjoitettiin Hämeenlinnan Raatihuoneella perjantaina 16. joulukuuta. Etualalla Seppo Vekka Kiinteistö Oy Kopinkulmasta.

Hämeenlinnan ydinkeskustan kehittämisestä allekirjoitettiin perjantaina aiesopimus. Sopimus pohjautuu kaupungin teettämään viitesuunnitelmaan kävelykatu Reskan ykkösvaiheeseen rajoittuvista kortteleista. Aiesopimuksen kohteena olevasta alueesta on teetetty myös markkina- ja kauppapaikkatutkimus. Suunnitelman on myös määrä toimia mahdollisen uuden asemakaavan pohjana.

Sopimuksen osapuolina ovat Hämeenlinnan kaupunki, Pohjantähti, Kauppakeskus Linnan keskiosan tänä vuonna ostanut City kauppapaikat Oy, Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Kopinkulma, Talo-osakeyhtiö Keskiö ja Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Raatihuoneenkatu 14.

Tavoitteena on allekirjoittaa ykköskortteliksi nimetyn alueen kehittämis-/toteuttamisssopimus vuoden 2019 loppuun mennessä. Kaavoitus alkaisi suunnitelman mukaan myös tuolloin. Tarkoitus on osin purkaa vanhoja rakennuksia. Kaupungin roolina kaavoituksen ja kehitystyön koordinoinnin ohella on kävelykatu Reskan kehittäminen. Kaupunki on myös yksi alueen maanomistajista.

Havainnekuvia esitellyt Trevor Harris Arkkitehtitoimisto Harris & Kjisik´ista kertoi, että suunnittelussa tavoitteena on ollut tuoda kaupat, toimitilat ja asunnot samaan kortteliin.

? Haluamme tuoda Hämeenlinnan keskusta-asumiseen arvokkuutta ja juhlavuutta sekä samalla valoa, iloa ja positiivisuutta tähän kaupunkiin, hän luonnehti.

Suunnistelmat sisältävät valoa ja vihreyttä.

Suunnitelmat sisältävät valoa ja vihreyttä.

Esikuvia on Harrisin mukaan haettu Pohjois-Italian Vicenzan basilikasta asti.

Tavoitteena on muun muassa tuoda Sibeliuksen synnyinkoti esille nykyistä paremmin.

? Vanhusten paikka tässä kaupungissa on muiden keskuudessa sekä ihmisten että rakennusten osalta, Harris kiteytti.

Kiinteistökehittäjä Jorma Ahokas esitteli muun muassa eri vaihtoehtoja uuden korttelin yhtiörakenteista.

Kiinteistökehittäjä Jorma Ahokas esitteli muun muassa eri vaihtoehtoja uuden korttelin yhtiörakenteista.

Kiinteistökehittäjä Jorma Ahokas Confida Real Estate Oy:sta on ollut mukana suunnittelemassa muun muassa Kauppakeskus Goodmania. Takana on 40 vuotta kiinteistöalalla. Hän summasi suunnitelmaa hybridikortteliksi, joka sisältää noin 30.000 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta.

? Nykyinen suunnitelma perustuu rakennusten korkeuden harmonisointiin olemassa olevan rakennusmassan kanssa. Toinen vaihtoehto voisi olla korkeammat rakennukset, hän pohti ääneen.

Uusi kiinteistökokonaisuus on suunniteltu kytkettäväksi yhteen. Kauppaliikkeiden, eli moderniksi kauppahalliksi luonnehditun tilan sisäänkäynti olisi Reskalta ja rakentaminen ulottuisi Sibeliuksen syntymäkodille asti.

Ensimmäinen kerros olisi kokonaan kauppaa ja toinen lääkärikeskuksen ja kuntosalin kaltaisia muita kaupallisia palveluja.

Asuinrakentamisen toteuttamiseksi on suunnitteilla viisi asunto-osakeyhtiötä, jotka voisivat toimia eri rahoituspohjalta. Suunnitelmissa on hahmoteltu autopaikkoja rakennusten alle, mutta myös kytkentä mahdolliseen toriparkkiin, jonka rahoituksen selvittely on määrä tehdä ensi vuonna.

Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Kopinkulman Seppo Vekka sanoi, että keskustakorttelin suunnitelmia on pyöritelty jo parikymmentä vuotta. Yhtenä ratkaisevana askelena aiesopimukseen pääsemisessä hän piti City-kauppapaikkojen tuloa Kauppakeskus Linnan keskiosan omistajaksi. Myös Vekan yhtiö omistaa osan Linnasta.

? On hienoa, että joku tahtotila on saavutettu, hän kiitteli.

Nyt julkistettuja suunnitelmia on hiottu allekirjoittajien eli alueen kiinteistönomistajien kesken vähän yli vuoden ajan. Niin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio, kaupunginjohtaja Timo Kenakkala kuin apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuokin kiittelivät osapuolia hyvästä yhteistyöstä.

? Kaupunginvaltuusto päätti marraskuussa pysäköintistrategiasta ja päätökset saavat yleensä aikaan uusia päätöksiä, kehui Isosuo.

Suunnitelma luo Hämeenlinnan keskustalle vetovoimaisen, tunnistettavan, raikkaan ja samalla arvokkaan keskustakorttelin. – Arkkitehtisuunnittelun loppuraportti (Harris-Kjisik).

Suunnittelua on ohjannut kauppojen, toimitilojen ja asuntojen sijoittaminen samaan kortteliin.

Suunnittelua on ohjannut kauppojen, toimitilojen ja asuntojen sijoittaminen samaan kortteliin.

Isosuo totesi, että jos kiinteistönomistajat pääsevät sopuun osasta nykyisten kiinteistöjen purkamisesta ja uuden kiinteistökokonaisuuden rakentamisesta, kaupunki sitoutuu päivittämään Reskan.

? Kyse on keskustan uudistamisesta, mutta Reskan uudistaminen sopisi samaan yhteyteen. Kyseeseen voisi tulla ehkä kävelykadun kattaminen.

Reskan ympäristön kehittämisen tarve on korostunut paitsi Kauppakeskus Goodmanin muutettua keskustan kaupallista painopistettä, myös kaupan tarpeiden jatkuvan muuttumisen vuoksi.

Lue myös: Arkkitehti: Lisää avointa ikkunapintaa keskustaan

Juha Reinikainen