Torstai 25.04.2024
Nimipäivät: Markku, Marko, Markus

Tuuli:
 

Arkkitehti: Lisää avointa ikkunapintaa keskustaan

Arkkitehti Maija Parviainen pitää kauppakeskus Linnaa ympäristöineen yhä Hämeenlinnan keskustan ykköspaikkana. Parviainen on Aalto-yliopistolle tekemässään diplomityössä suunnitellut Linnan ja Reskan ilmeen ja toiminnot uusiksi.

Parviaisen visioissa on muun muassa lisää rakennusoikeutta eli nykyistä korkeampia rakennuksia joihin yhdistyvät myös kaupalliset tilat.

Näkymä kävelykadulta. Havainnekuva Maija Parvianen.

Näkymä kävelykadulta. Havainnekuva Maija Parviainen.

? Rakennusten pari alinta kerrosta kävelykadun puolella voisivat olla ostoskeskusmaisia ja Sibeliuskodin puolella on yhdessä kerroksessa kivijalkaliiketiloja. Lisäksi näen tärkeänä, että kivijalassakin olisi avointa ikkunapintaa tai avointa julkisivupintaa, Parviainen sanoo.

Kävelykatu Reskalla on jo nykyisin toimivia liiketila-asuintaloratkaisuja. Kaupallisten toimintojen kerrokset olisivat Parviaisen suunnitelmassa nykyistä ostoskeskusmaisempia.

Kävelykatu Reskalla on jo nykyisin toimivia liiketila-asuintaloratkaisuja. Kaupallisten toimintojen kerrokset olisivat Parviaisen suunnitelmassa nykyistä ostoskeskusmaisempia.

Liiketilojen päälle tulisi suunnitelman mukaan asuntoja. Kyseessä on Parviaisen omasta kiinnostuksesta syntynyt opinnäytetyö eikä siis mikään virallinen pohjaesitys. Uutta nykyiseen verrattuna on torilta Kasarmikadulle asti piirretty kävelytie. Se muun muassa toisi Sibeliuksen syntymäkodin paremmin esille.

? Keskiakseli yhdistäisi korttelia paremmin toriin ja on tärkeää, että Sibeliuksen syntymäkoti näkyisi myös kävelykadulle.

Näkymä uudelta kujalta. Havainnekuva Maija Parviainen.

Näkymä uudelta kujalta. Havainnekuva Maija Parviainen.

Aikanaan Hämeenlinnan HYKistä ylioppilaaksi kirjoittanut Parviainen sanoo, että suunnitelman voi sen perusratkaisulla (liiketiloja + asuntoja + pysäköintikellari) toteuttaa normaalilla kaavoitus-, suunnittelu- ja rakentamisprosessilla.

? Ajatukset joustavuudesta ja käyttötarkoituksen muutoksesta tulevaisuudessa ovat teoreettisempia, koska niitä ei käytännössä nykyään usein sovelleta.

Suunnitelma on tehty vastaamaan nykyisen kokoisen Hämeenlinnan tarpeita, mutta yksi työn lähtökohta on joustavuus eli tilojen muunneltavuus. Sekä tilojen koon että käyttötarkoituksen pitäisi Parviaisen mielestä olla muunneltavissa.

? Ajatus on, että korttelin asukasmäärä voisi vuosien varrella muuttua suuntaan tai toiseen. Ensin rakennettaisiin pieniä asuntoja joita nykyisissä rakennuksissa on vähän, mutta tilat olisivat myös muunneltavissa. Nykyisin asuntosuunnittelussa pohjaratkaisut lyödään kerralla lukkoon.

Asemapiirros keskustan muuttamiseksi.

Asemapiirros keskustan muuttamiseksi.

Joustavuus on myös huomioitu siinä, että suunnitelmiin kuuluvaa pysäköintikellaria voisi käyttää muihinkin tarpeisiin.

? Sekin puoli totta kai on mukana, miten itse kouluvuosinani olen kokenut korttelin. Silloin ei ollut vielä tietoa moottoritien katteista ja Linnan tienoo torin vieressä oli ehdoton keskustan ykköspaikka. Sellaisena sitä pitäisi mielestäni edelleen kehittää, päättelee Parviainen.

Parviaisen diplomityöstä uutisoi ensimmäisenä Yle Häme.

Juha Reinikainen

Takavuosista hiljentyneen Kauppakeskus Linnan tienoo pitäisi nostaa entiseen arvoonsa, toteaa arkkitehti Maija Aorviainen.

Takavuosista hiljentyneen Kauppakeskus Linnan tienoo pitäisi nostaa entiseen arvoonsa, toteaa arkkitehti Maija Parviainen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.