Keskiviikko 06.12.2023
Nimipäivät: Niilo, Niko, Niki, Niklas, Nikolai

Tuuli:
 

Raatikuvassa uskotaan palvelun voimaan

Palvelut elättävät erikoisliikettä, sanoo Teemu Löflund. Kuvaaja: Juha Reinikainen.

Palvelut elättävät erikoisliikettä, sanoo Teemu Löflund. Kuvaaja: Juha Reinikainen.

Valmius tehdä kuvauksia päivästä ja kellonajasta riippumatta, kolmen vuosikymmenen mittainen ammattiosaaminen oikeiden kameroiden, optiikan ja salamalaitteiden löytämiseksi tai mahdollisuus teettää omista otoksista juuri haluamiaan paperikuvia tai muita kuvatuotteita, kuten vaikka kalentereja tai jättikokoisia canvas-tauluja.

Siinä muutamia syitä, miksi Hämeenlinnan keskustassa jo 27 vuotta toimineen Raatikuvan kaltaiset erikoisliikkeet yhä houkuttelevat kaupunkilaisia ostoksille kivijalkaliikkeisiin, vaikka kokonaisuudessaan keskusta-asiointi on vuosien varrella vähentynyt.

? Palvelut elättävät erikoisliikettä. Laitemyynti on vähentynyt huippuvuosista ja kännykkäkamerat ovat syöneet erityisesti halvempien digipokkarien myyntiä. Ne, jotka kameraa tulevat ostamaan, hakevat nykyään useimmiten hieman tasokkaampaa varustusta, sanoo toisen polven valokuvaamoyrittäjä Teemu Löflund.

Digitaalisten järjestelmäkameroiden tekniikka on elänyt jo monta kehitysvaihetta ja hinnat samalla portaittain laskeneet niin, että kohtuusummalla saa jo lähes ammattilaistason laitteet.

? Filmikamerat ovat Suomessa hävinneet myynnistä kokonaan, mutta yhä varsinkin iäkkäämmät kuvauksen harrastajat tuovat filmejään kehitettäväksi.

Nykyisin päämerkkinään Canonia myyvä Raatikuva aloitti toimintansa Raatihuoneenkadulla. Heikki Löflundin perustaman yrityksen myymälä toimi alkuvuodet liiketilassa joka oli ainoa vähittäiskaupalle Säästöpankin taloon tehty liiketila. Nyt sekä pankkimaailman että erikoiskaupan toimintatavat ovat tuolloisesta muuttuneet, erikoiskaupan luultavasti vähemmän.

? Raatihuoneenkadulla toimimme kymmenen vuotta ja Palokunnankadun ja Sibeliuksenkadun kulmassa pienen hetken. Nykyisissä tiloissa hyvää on muun muassa, että meillä on kuvausstudio tässä liikkeen yläkerrassa eikä eri paikassa kuin myymälä, kuten aikanaan, Heikki Löflund toteaa.

Liike työllistää suurimman osan aikaa vuodesta kolme henkilöä ja kesäisin lisäksi kausityövoimaa. Keskustan suurten muutosten vaikutuksista kaupungin perinteisten erikoisliikkeiden pärjäämiseen voi Heikki Löflundin arvion mukaan sanoa jotain pätevää aikaisintaan ensi helmikuussa.

? Goodmanin aukeamisella saattaa pitkässä juoksussa olla positiivinenkin vaikutus. Se mitä kaupunki voisi keskustan kauppojen eteen tehdä, on laittaa pysäköintipaikkoja ilmaisiksi, toivoo Heikki Löflund.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.