Maanantai 17.06.2024
Nimipäivät: Urho

Tuuli:
 

Peruskorjattu Hämeenlinnan pääkirjasto avaa ovensa 1. syyskuuta

Uusitun kirjaston 1. kerrosta.

Hämeenlinnan pääkirjasto (Lukiokatu 2) avautuu peruskorjauksen jälkeen tiistaina 1. syyskuuta 2020 kello 10. Kirjastotiloihin pääsee kuitenkin tutustumaan ennakkoon Taiteiden yönä perjantaina 28.8. kello 16?20.

Pääkirjasto siirtyi kesällä väistötiloista Wetteriltä takaisin Lukiokadulle ja se on heinäkuusta alkaen palvellut asiakkaita supistetuilla palveluilla kirjaston toisessa kerroksessa. Elokuun lopussa kirjastossa tehdään viimeisiä muutos- ja testaustöitä 27.?31.8., jolloin kirjasto on suljettu.

Taiteiden yönä perjantaina 28.8. kirjasto on avoinna neljän tunnin ajan, kello 16?20, jolloin hämeenlinnalaiset pääsevät etukäteen tutustumaan kirjastotiloihin. Peruskorjattu kirjasto avautuu asiakkaille 1. syyskuuta kello 10.

Maisemakirjasto

Pääkirjaston peruskorjauksessa uusittiin mm. viemäröinti, lämmitys, sähköt, ilmastointi, kaikki pinnat ja valaistus. Myös ikkunat uusittiin ja akustiikkaa parannettiin puisella akustisella sälekatolla. Kirjaston katolle asennettiin 30 aurinkopaneelia.

Aurinkopaneelit.

Peruskorjauksen yhteydessä kalustus uusittiin ja ajanmukaistettiin. Kirjastotilasta tuli valoisampi ja kirjastoa ympäröivä ainutlaatuinen maisema Vanajavedelle ja linnalle on nyt paremmin näkyvillä. Osa hyllyistä on matalampia, joten luonnonvalo pääsee virtaamaan kirjastotilassa.

Kirjaston tiloja järjestettiin uudelleen eri äänivyöhykkeiden alueisiin. Lehtisali ja hiljainen lukutila ovat vierekkäin. Lehtisalin yhteydessä olevasta, niin kutsutusta viherhuoneesta avautuvat kirjaston kauneimmat maisemat järven ja linnan suuntaan.

Viherhuone.

Työskentely- ja harrastustilat kaikkien käytössä

Kirjastossa on työ- ja harrastustiloja, jotka ovat kaikkien käytettävissä. Syyskuusta alkaen asiakkaat voivat varata tiloja verkossa Varaamo-palvelun kautta.

Varattavia tiloja ovat esimerkiksi Studio, Mediahuone, Soittohuone ja Digitointi- ja editointitilat. Studiossa asiakkaat voivat tehdä esim. demotasoisen äänitteen tai podcastin. Studiossa on muun muassa sähköbasso, -kitara ja -rummut sekä kosketinsoitin ja akustinen kitara.

Mediatila on digitaalisesti erittäin hyvin varustettu tila pienimuotoisia esityksiä ja tapahtumia varten. Mediatilassa voi myös katsella elokuvia, kuunnella musiikkia ja laulaa karaokea. Soittohuoneessa on piano ja siellä voi myös soittaa omilla soittimilla.

Myös maksuttomia Urban Office-työskentelytiloja sekä kokous- ja ryhmätiloja voi varata Varaamon kautta. Musiikkisalin nimi on vaihtunut Leino-saliksi. Se on entiseen tapaan varattavissa luentotilaisuuksiin ja muihin tilaisuuksiin.

Kaksi tapahtumatilaa ja kolme eri kokoista näyttelytilaa

Kirjastossa on kaksi esiintymistilaa, musiikkiosastolla sijaitseva Avolava sekä Kirjastotori. Niissä kaupungin asukkaat voivat järjestää tapahtumia ja tilaisuuksia itse tai yhteistyössä kirjaston kanssa. Keskellä kirjastoa sijaitsevalla Kirjastotorilla on nyt myös flyygeli konsertteja varten.

Kirjastolla on kolme varattavaa taidenäyttelytilaa. Kirjaston Gallerian lisäksi pienempiä näyttelyitä voi laittaa esille aulan näyttelytilaan tai lehtisalin näyttelyseinälle.

Kirjastoon pääsee aamuvarhaisesta iltamyöhään

Pääkirjasto tulee olemaan auki seitsemänä päivänä viikossa kello 6?22. Palveluaikaa on yhtä paljon kuin aikaisemminkin. Aukioloaikaa pidennetään omatoimiajalla, jolloin kirjaston asiakkaat voivat käyttää kirjaston ensimmäistä ja toista kerrosta myös varhain aamulla ja myöhään illalla.

Omatoimiaukiolon mahdollistaa uusi kulunvalvontajärjestelmä, joka otetaan käyttöön syyskuussa. Omatoimiaikana asiakkaat pääsevät sisään kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Mahdollisuus omatoimikäyttöön lisätään kaikkien nykyisten yli 15-vuotiaiden asiakkaiden kirjastokortteihin eikä se edellytä toimia asiakkailta. Alle 15-vuotiailta vaaditaan huoltajan allekirjoittama sopimus.

Kirjavarasto Jemma avautuu vuodenvaihteessa

Uusien harrastus- ja työskentelymahdollisuuksien lisäksi kirjastossa on edelleen runsaasti tilaa myös kirjoille. Vuoden vaihteessa avautuu kirjaston pohjakerroksessa sijaitseva laaja kirjavarasto Jemma.  Siellä on noin 50.000 kirjaa tai muuta nidettä. Jemma tulee olemaan asiakkaiden käytettävissä kirjaston asiakaspalveluaikoina.

Jemman asiakaskäyttöä varten pohjakerroksen ja ensimmäisen kerroksen väliin on rakennettu uusi portaikko. Jemmaan pääse myös hissillä.

Taiteiden yönä soi Sibeliuksen viulu

Asiakkaat pääsevät tutustumaan kirjaston peruskorjattuihin tiloihin ensimmäistä kertaa Taiteiden yönä, perjantaina 28.8. kello 16?20. Taiteiden yön ohjelmassa on taikuri, musiikkiesityksiä ja kirjoituskilpailun palkintojen jako.

Kari Hänninen ja Kaisa Porra-Hänninen.

Illan klassisen musiikin konsertissa kello 18 esiintyvät Kaisa Porra-Hänninen (viulu) ja Kari Hänninen (flyygeli). Kaisa Porra-Hänninen soittaa konsertin viululla, jolla Jean Sibelius soitti asuessaan Hämeenlinnassa.

Taiteiden yön ohjelmaa Hämeenlinnan pääkirjastossa 28.8.

16.00 Pääkirjaston ovet avautuvat yleisölle

16.15 Taikuri Martti Siren

17.00 Paranko Siblings

Sisarustrio Aino Paranko, Antti Paranko ja Aleksi Aromaa musisoi

18.00 Konsertti

Viulisti Kaisa Porra-Hänninen ja pianisti Kari Hänninen soittavat suomalaista musiikkia mm. Sibeliukselta, Järnefeltiltä, Merikannolta ja Kuulalta. Kaisa Porra-Hänninen soittaa konsertin viululla, jolla Jean Sibelius soitti asuessaan Hämeenlinnassa.

18.35 Kirjoituskilpailun palkintojen jako

19.00 Duo Iltavuoro

Maija Sipiläisen ja Piia Pakarisen muodostamassa Duo Iltavuorossa pop- ja jazzmusiikki sekä vanha iskelmä saavat aivan uuden muodon

Lisäksi ohjelmassa Minna Liimataisen valokuvia ja nykytanssituokioita sekä videoteoksia Tatu Heinämäeltä, Sanni Saarelta, Joonas Hyvöseltä ja Lilli Haapalalta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.