Torstai 23.05.2024
Nimipäivät: Lyydia, Lyyli

Tuuli:
 

KAUPUNKISOTAA: Hämeenlinnan P-Tori jäissä muttei kuopattuna, Vekka Capital luopumassa suurinvestoinnista

Hämeenlinnan keskusta-alueen kaavoitusta jatketaan aiempien päätösten mukaisesti, mikäli kaupunginhallitus maanantaina hyväksyy apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon esityksen. Aiemmat päätökset sisältävät niin sanotun toriparkin eli keskitetyn pysäköintiratkaisun, joka olisi vastaus myös keskustan lisärakentamisen vaatimalle velvoitepysäköinnille.

Toisaalta Isosuon kaksiosaisen päätösesityksen jälkimmäinen kohta kuuluu, ettei P-torin rakentamispäätökselle ole edellytyksiä tässä tilanteessa, koska yksityisten toimijoiden sitoumuksia ei ole saatu, ja koska koronaviruksen vaikutus kaupungin talouteen ja yksityisten toimijoiden hankkeiden käynnistymiseen on jäänyt avoimeksi.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo joutuu jälleen tasapainottelemaan kiinteistönomistajien ja poliittisen päätöksentekokoneiston ristipaineissa.

Pykälän taustamateriaaleista käy ilmi, että torin lähistön kiinteistönomistajien näkökantoja on kartoitettu yhtiökohtaisesti ja hyvin tarkasti. Siinä, missä kaupunki kaipaisi takeita yksityisten osallistumisesta toriparkin rahoitukseen, pitää puolestaan osa kiinteistönomistajista kaupungin vetkuttelua pysäköintiratkaisun suhteen syynä sille, että he ovat lykkäämässä tai peruuttamassa suunniteltuja rakentamisinvestointejaan.

Suorasukaisimmin kantaa ottaa niin sanotun ykkös- ja kakkoskorttelin omistava Vekka Capital Oy joka kannanotossaan ilmoittaa luopuvansa vireillä olevista kaavahankkeista ykkös- ja kakkoskorttelin osalta ja mahdollisuudesta lisärakentamiseen.

? Lisäksi haluamme painottaa sitä, että on järjetöntä ja varsin lyhytnäköistä kaupungin kehittämistä, että kaupunki ei pysty ratkaisemaan rasitepaikkalinjausta ja pysäköintiä siten, että erityisesti ykköskorttelin rakentaminen mahdollistuisi. Vekka Capitalin osalta tulemme vakavasti harkitsemaan sitä, onko meillä tahtoa investoida ja etenkään kasvattaa kiinteistöomistusta kaupungissa, joka ei kykene kehittymään ja päättämään tämänkaltaisten kriittisten infrahankkeiden toteutuksesta tai niiden mahdollistamisesta, kannanotto päättyy.

Arkkitehti Trevor Harris esitteli Hämeenlinnan ykköskorttelin kehittämissuunnitelmaa joulukuussa 2016. Kuvat: Reska.fi arkisto / Juha Reinikainen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.