Torstai 22.02.2024
Nimipäivät: Tuulikki, Tuuli, Tuulia, Hilda

Tuuli:
 

Olli Larjon Hyvän ja pahan kone avaa vuoden 2024 Taidehalli Hämeessä

Kuva: Terho Aalto.

Olli Larjon veistoksista koostuva installaatio Hyvän ja pahan kone on esillä Taidehalli Hämeessä, osoitteessa Hallituskatu 14, tammikuun 7. ja 30. päivän välisen ajan.

Hyvän ja pahan kone on Larjon mukaan veistoksellinen allegoria maailmasta, ajan ja elämän etenemisestä.

– Tämän koneen läpi jokaisen ihmisen on kuljettava. Koneessa hyvän ja pahan rattaat pyörivät vastustamattomalla voimalla eteenpäin. Ihminen kulkeutuu näiden voimien kuljettamana syntymästä kuolemaan ruhjoutuen, lipuen, madellen, kiitäen. Tuntien onnellisuutta, onnettomuutta, rakkautta, vihaa, välinpitämättömyyttä eli kaikki elämän vivahteet. Koneen tahti on hidas mutta vääjäämätön. Se kuljettaa sisäänsä joutunutta vastustamattomasti eteenpäin kohti jotain, josta hän ei tiedä vielä mitään, taiteilija kertoo.

– Teoksiini liittyy kiinteästi tarina tai kertomus, jonka kautta yritän ymmärtää tätä elämän pyöritystä. Koen olevani teosteni kautta pieni osa taiteen tradition tarinankerronnan perinnettä. Vien katsojan kokijaksi installaation sisälle.

Hyvän ja pahan kone on viidestä veistoksesta koostuva installaatio, joista Taidehalli Hämeessä on esillä kolme: Valon silpoja, Suuri pyöriä ja Valtava soittaja.

Teokset valaistaan impressionistisella videokuvalla, jossa muutos, valo, liike, väri ja varjo ovat pääosassa.

– Kuvamateriaalin olen kuvannut vuosien 2022 ja 2023 aikana. Tästä materiaalista Kaisa Lenkkeri ja Tatu Heinämäki ovat editoineet esillä olevan videovalaistuksen.

Teosten valmistumista ja näyttelyä ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto, Hämeen rahasto ja Taike, Hämeen taidetoimikunta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.