Torstai 25.07.2024
Nimipäivät: Jaakko, Jimi, Jaakob, Jaakoppi

Tuuli:
 

Näytelmä, jossa kaikki kohdallaan

Sinikka Salminen ja Katariina Kuisma-Syrjä, vahva näyttelijäpari. Kuva: Tapsa Aulu.

Hämeenlinnan Teatterissa pyörivä Anna Krogeruksen Kuin ensimmäistä päivää on näytelmä, jossa kaikki on kohdallaan. Todellakin, käsikirjoituksesta alkaen, sen luontevasta, tähän päivään sopivasta dialogista.

Pekka Heikkisen ohjaus antaa vahvalle näyttelijäporukalle kelpo mahdollisuudet näyttää parasta osaamista. Katariina Kuisma-Syrjän perushoitaja Ritva ja Sinikka Salmisen hoitokodin asukas Taimi ovat mainio pari omien muistelujensa ja surujensa keskellä. Naiset ovat hahmoina järkyttävän hyviä.

Takautumissa poiketaan jopa menneisyyden upeisiin hetkiin Eino Grönin (Aleksi Aromaa) kanssa. Hoivakodin arki ei kuitenkaan ole tosiaankaan pelkkää muistelua. Ritva kilttinä ja uhrautuvana kantaa muidenkin vastuuta, kunnes hänenkin pinnansa katkeaa. Isosta henkilögalleriasta Birgitta Putkonen, Jarkko Tiainen ja Lasse Sandberg hoitokodin asukkeina saavat hekin tilaisuuden kertoa katsojille taustansa eli miksi olivat aikoinaan sellaisia kuin olivat.

Lavastuksessa on haettu laitosmaista jäykkyyttä, jonka korvasi sisätiloissa kodinomaisuus. Vain kerran tarvitaan siihen muutosta; yökerhokohtauksessa.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.