Torstai 25.04.2024
Nimipäivät: Markku, Marko, Markus

Tuuli:
 

Salauslaitteita ja viestijoukkojen historiaa Museo Militariassa

Salauskiekko ALLU. Kuva: Museo Militaria.

Museo Militarian uusittu salauslaitehuone avautuu sunnuntaina 25.2. Samana päivänä järjestetään luento viestijoukkojen historiasta. Tapahtumat liittyvät viestijoukkojen 100-vuotisjuhlavuoteen.

Salauksella pyritään säilyttämään ja välittämään tietoa muodossa, jossa ulkopuolinen ei pysty sitä ymmärtämään. Viestejä on salattu sotilaallisissa tarkoituksissa tuhansien vuosien ajan.

Museo Militarian uusi näyttelyosio Salattua! Puolustusvoimien salauslaitteet esittelee kryptografian eli salaamisen historiaa Puolustusvoimien käyttämien laitteiden kautta. Näyttely havainnollistaa, miksi salaustoiminta on tärkeää asevoimille, ja esittelee keinoja, joilla viestejä on salattu.

Esillä on niin manuaalisia salauskiekkoja ja -viivaimia, mekaanisen salausalgoritmin tuottavia sähkö- ja käsikäyttöisiä salauskoneita sekä digitaalisia, mikroprosessoritekniikkaan perustuvia laitteita. Näyttelyn helmi on museon omiin kokoelmiin kuuluva saksalainen Enigma.

iihimäen Viestirykmentin miehiä elokuussa 1947. Kuva: Museo Militaria.

Salattua! avautuu Museo Militarian päärakennuksen toisessa kerroksessa sunnuntaina 25.2., ja se esitellään yleisölle pienoisopastuksella kello 13. Opastus sisältyy pääsylipun hintaan.
Opastuksen jälkeen 25.2. kello 14 eversti evp Seppo Uro luennoi aiheesta “Sata vuotta viestijoukkoja Suomessa”. Luento pidetään päärakennuksessa. Luennolle on vapaa pääsy ja luento kestää noin tunnin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.