Tiistai 20.02.2024
Nimipäivät: Heli, Helinä, Hely

Tuuli:
 

Kaija Saariahon Myrskyn kantaesitys Hämeenlinnassa

Säveltäjä Kaija Saariaholle musiikki on koko elämä.

Säveltäjä Kaija Saariaholle musiikki on koko elämä.

Kansainvälisesti tunnetuimpien suomalaissäveltäjien joukkoon kuuluva Kaija Saariaho on säveltänyt Shakespearen Myrskyn tekstiin sarjan The Tempest Songbook. Teos kunnioittaa Shakespearea juuri tänä vuonna, kun on kulunut 400 vuotta hänen syntymästään. Ja Hämeenlinnalla on ilo saada tuon teoksen kantaesitys Verkatehtaalle 4. toukokuuta.

Kaija Saariaho on tullut Suomeen kahdeksi päiväksi kotoaan Pariisista. Hänellä on aikaa istahtaa kahvikupposen ääreen Musiikkitalolla ja kertoa sävellyssarjastaan. Tämä sopraanolle, baritonille ja soitinyhtyeelle sävelletty Myrsky-laulujen sarja on kertynyt vuosien myötä syntymäpäivälahjoina kollegoille.

? Lauluja on nyt kuusi ja kaikki syntymäpäivälahjoja. Jokaisen nollaan tai numeroon 5 päättyvän iän käytän vain kerran ja kaikki esitykset ovat olleet yllätyksiä, kertoo Saariaho.

Suomalaisen Barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Antti Tikkanen innostui mahdollisuudesta esittää Myrskyä. Hän sanoo, että konsertissa kohtaavat Purcellin nimissä kulkenut restauraatioajan teatteritunnelmaa henkivä Myrsky-musiikki sekä Kaija Saariahon laulusarja.

? Tällä tavoin halusin ?levittää? Myrskyn parissa vietettävää hetkeä, joka on itse asiassa hyvä sukellus heidän musiikkiinsa, sanoo Tikkanen.

Myrsky-laulut luotaavat näytelmän henkilöiden mielenmaisemia. Purcellin nimiin pantu Myrsky-musiikki julkaistiin 1786. Se pohjautui nimettömään käsikirjoitukseen, jonka toiveikkaasti oletettiin olevan Purcellin aikaansaannos.

Vuonna 1611 valmistunut The Tempest (Myrsky) kuuluu Shakespearen viimeisimpiin teoksiin. Siinä musiikilla on aivan erityinen sija. Kautta aikain teos on inspiroinut säveltäjiä.

Kaija Saariaho tutki kiinnostuneena Antti Tikkasen mummon kirjaa. Se on vuodelta 1905, Paavo Cajanderin suomennos Shakespearen näytelmistä.

Kaija Saariaho tutki kiinnostuneena Antti Tikkasen mummon kirjaa. Se on vuodelta 1905, Paavo Cajanderin suomennos Shakespearen näytelmistä.

Kun Tikkanen ryhtyi selvittämään, minne konsertin voisi viedä, niin Hämeenlinna tärppäsi ensimmäisenä. Ja perässä seuraavat Helsinki, Riihimäki ja Parainen, mahdollisesti myös Pariisi. Helsingin-vierailullaan Kaija Saariaho on sävellystauolla. Hän sanookin, että sävellystyö on hirveää puristusta.

? Teen työtä yksin aamusta iltaan ja se ottaa koville. Sama harjoituksissa, joiden jälkeen korvat ovat tuiki väsyneet.

Saariaho sanoo, että musiikki antaa hänelle voimia. Se on hänen elämänsä. Hämeenlinnan konsertissa esiintyvät Suomalaisen Barokkiorkesterin kanssa sopraano Pia Freund ja baritoni Gabriel Suovanen.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.