Tiistai 21.05.2024
Nimipäivät: Kosti, Konsta, Konstantin

Tuuli:
 

Duo Loukio & Koekoek Sibeliuksen syntymäkodissa sunnuntaina

Petteri Loukio. Kuva: Sanna Aaltonen.

Duo Loukio & Koekoek esittää kolme venäläis-itävaltalaisen Sergei Bortkiewiczin laulusarjaa Sibeliuksen syntymäkodissa sunnuntaina 5.11. Konsertti alkaa kello 14.

Sergei Bortkiewicz (1877?1952) kutsui itseään romantikoksi ja melodikoksi. Hänen sävelkielensä perustui Lisztin ja Chopinin kaltaisiin piirteisiin, joissa melodia, harmonia ja rakenteen selkeys olivat tärkeässä roolissa.

Säveltäjä vierasti sellaista musiikkia, jota hän kutsui moderniksi, atonaaliseksi ja kakofoniseksi ? huolimatta siitä, että hänen omassakin musiikissaan on paikoin varsin modernistisia sävyjä.

Bortkiewicz syntyi Harkovan lähistöllä, silloisella Etelä-Venäjällä. Lisztin tapaan hän oli nuorena pianovirtuoosi. Sodan, vainon ja venäläisyytensä vuoksi Bortkiewicz joutui toistuvasti muuttamaan halki Euroopan, ja asuttuaan Istanbulissa ja Berliinissä hän vietti elämänsä ehtoopuolen köyhissä ja vaatimattomissa oloissa Wienissä.

Hän joutui kamppailemaan milloin säveltäjänä toimimisestaan, milloin olemassaolostaan eikä koskaan päässyt palaamaan kotimaahansa. Tämä saikin aikaan tunnusomaisen kaihon hänen musiikissaan.

Tamperelainen Petteri Loukio on nuori ja lupaava lyyrinen tenori. Hän aloitti lauluopintonsa vuonna 2013 Tampereen musiikkiakatemiassa musiikin koulutusohjelmassa esittävän säveltaiteen linjalla, jossa hän opiskelee paraikaa Satu Sippolan johdolla. Loukio on viime vuosina hankkinut kokemusta ja tekniikkaa lisäksi Wilma Vernocchilta, David Aronsonilta ja Monika Hauswalterilta.

Alankomaalais-suomalaiseen perheeseen syntynyt 23-vuotias pianotaiteilija Jasper Koekoek on saanut koulutuksensa Salon musiikkiopistossa, Turun konservatoriossa ja Tampereen musiikkiakatemiassa. Hän on juuri aloittanut maisteriopintonsa Sibelius-akatemiassa pianokamarimusiikki ja lied -koulutuksessa Juhani Lagerspetzin johdolla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.