Sunnuntai 19.05.2024
Nimipäivät: Emilia, Emma, Mila, Amalia, Emmi

Tuuli:
 

Barometri: Hyväkuntoisissa pikkuasunnoissa yhä myyjän markkinat

Kiinteistömaailman myymiin uudiskohteisiin lukeutuu myös tämä Keijo Veikkolan rakentama paritalo Hattelmalantiellä. Myyntijohtaja Juha Myllärin mukaan alueesta on tullut kiinnostava ja sinne on rakennettu viime aikoina paljon uudistuotantoa.

Kiinteistömaailman myymiin uudiskohteisiin lukeutuu myös tämä Keijo Veikkolan rakentama paritalo Hattelmalantiellä. Myyntijohtaja Juha Myllärin mukaan alueesta on tullut kiinnostava ja sinne on rakennettu viime aikoina paljon uudistuotantoa.

Kiinteistömarkkinoita hallitsee epävarmuus, kiteyttää Hämeenlinnan Kiinteistömaailman yrittäjä Tiia Järvi. Järvi esitteli keskiviikkona medialle Kiinteistömaailman sisäistä syksyn kiinteistönvälittäjäbarometria, jonka mukaan Hämeenlinnassa asuntokauppojen määrä laski alkuvuonna 4,7 prosenttia vuoden 2013 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

? Tilanne täällä on kuitenkin ehkä parempi kuin valtakunnallisesti, hän arvioi.

Sekä toteutuneissa kaupoissa että tulevaisuuden odotuksissa näkyy markkinoiden jakautuminen kahtia.

? Pienissä, hyväkuntoisissa asunnoissa on myyjän markkinat, vanhemmissa omakotitaloissa tai remontoitavissa kerrostaloasunnoissa ostajan markkinat, hän sanoo.

Kiinteistönvälittäjät ennakoivat, että pikkuasuntojen kauppa-ajat edelleen pysyvät lyhyempinä, kauppamäärät pysyvät ennallaan tai kasvavat ja hinnatkin nousevat, kun taas isompien ja huonokuntoisten asuntojen kohdalla ennakoidaan käyvän päin vastoin.

Järvi tulkitsee viime vuosina hyytynyttä asuntokauppaa niin, että markkinoilla on jäänyt tekemättä 25.000 todelliseen tarpeeseen pohjautuvaa asuntokauppaa.

? Suomalaiset ovat lähtökohtaisesti tarveostajia. Jossain vaiheessa padot murtuvat.

Nykyistä tilannetta hän kuvailee niin, että ihmisten pelot ovat pahempia kuin todellisuus.

? Kauppojen tulppana ovat pelko oman talouden heikkenemisestä, parempien aikojen odottelu tai se, että ei ole välitöntä tarvetta muuttaa.

Myös uudisrakentaminen takkuaa edelleen.

? Korjausrakentaminen ohitti uudistuotannon jo vuonna 2013, sanoo Danske Bankin yritysrahoituspäällikkö Pasi Harju.

Ohitus oli niukka, sillä korjausrakentamisinvestoinnit koko maassa olivat 11,4 ja uudisrakentamisinvestoinnit 11,2 miljardia viime vuonna. Harju ja Järvi vahvistavat oletuksen, jonka mukaan esimerkiksi rivitalokohteita rahoitetaan vasta, jos ennakkovaraustilanne on riittävä.

? Tyhjän päälle rivitaloa ei lähdetä rahoittamaan, eivätkä rakennusliikkeet kyllä tyhjän päälle lähde tekemäänkään, Harju toteaa.

Danske Bankin mielestä nyt on poikkeuksellisen hyvä aika korjaushankkeille, sillä EKP:n uskotaan pitävän ohjauskorot matalalla ainakin vuoteen 2016 asti.

Kiinteistömaailman barometrissa kaupanteon sudenkuopiksi listataan epärealistiset hintapyynnöt ja ostajan tietämättömyys siitä, mitä on ostamassa. Esimerkiksi kahdessa vierekkäisessä taloyhtiössä kahdella samantyyppisellä asunnolla saattaa olla huomattavasti eri pyyntihinnat ? syystä tai syyttä.

? Kaksi vierekkäistäkin taloyhtiötä voi olla täysin eri tavalla hoidettu. Ne ovat asioita, jotka selviävät isännöitsijähaastatteluissa, korostaa Tiia Järvi.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.