Maanantai 27.05.2024
Nimipäivät: Ritva

Tuuli:
 

Avoimet ovet Sibeliuksen syntymäkodissa Jean Sibeliuksen päivänä

Jean Sibelius vuonna 1876. Kuva Hämeenlinnan kaupunginmuseo.

Sibeliuksen syntymäkodissa juhlitaan lauantaina 8.12. Jean Sibeliuksen päivää. Kansallissäveltäjämme syntymäpäivänä museoon on vapaa pääsy.

Museossa on nähtävillä toiseksi viimeistä päivää sunnuntaina 9.12. sulkeutuva Jannen kirjeitä musiikista -näyttely. Musiikki esiintyy vahvana teemana erityisesti Jean Sibeliuksen kirjeenvaihdossa Per-sedän kanssa.

Janne kertoi etenemisestään viulunsoitossa ja pyysi välillä apua nuottien ja viulunkielten hankintaan. Tuki oli tarpeen, sillä musiikin maailmaan uppoutuminen ei ollut 1800-luvun lopun Hämeenlinnassa aivan yksinkertaista.

Lapsuuden kirjeissä Janne ei ajatellut vielä säveltäjän uraa, vaan intohimo kohdistui soittamiseen. Kirjeissä nähdään kuitenkin ensimmäiset viitteet mielikuvitusrikkaan pojan elämän tulevasta suunnasta.

Näyttelyn kirjeet ovat luettavissa alkuperäiskielensä ruotsin lisäksi suomeksi ja englanniksi. Esillä on myös Hämeenlinnan lyseon omistuksessa oleva Sibeliuksen kouluaikojen viulu. Hämeenlinnan kaupunginmuseon kokoelmissa säilytetään kaikkiaan yli 80:aa Jean Sibeliuksen alkuperäiskirjettä, joista nähtävillä on nyt kymmenesosa.

Sibelius-päivänä Sibeliuksen syntymäkodissa voi törmätä myös nuoreen Sibeliukseen. Jannen roolissa esiintyy hämeenlinnalainen nuori viulisti Valtteri Tolppi, joka soittaa Sibeliuksen viulukappaleita ja lukee Jannen kirjeitä musiikista -näyttelyn kirjeitä.

Syksyllä viulunsoiton ammattiopinnot aloittava Tolppi suoritaa parhaillaan asepalvelustaan Varusmiessoittokunnassa Parolassa.

Museon lyhyet opaskierrokset alkavat tasatunnein kello 13 ja 15 välillä. Sibeliuksen syntymäkodin pysyvässä näyttelyssä kerrotaan Jannen elämän ensimmäisestä 20 vuodesta Hämeenlinnassa. Samalla museossa saa hyvän käsityksen kaupungin ominaispiirteistä ja kehityksestä 1800-luvun lopulla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.