Lauantai 18.05.2024
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki

Tuuli:
 

Rakkaustarina sodan Suomessa julkistetaan Hämeenlinnan taidemuseossa tiistaina

Leena Ahtola-Moorhouse.

Leena Ahtola-Moorhousen kirja Rakkaustarina sodan Suomessa, taiteilijapari Rakel ja Taisto Ahtola 1938?1944 julkistetaan Hämeenlinnan taidemuseossa tiistaina 11.12. kello 11. Ahtola-Moorhouse esittelee kirjan joka pohjautuu hänen vanhempiensa sodanaikaiseen kirjeenvaihtoon. Tilaisuus on avoin yleisölle.

Ateneumin taidemuseon intendenttinä ja Helene Schjerfbeck -asiantuntijana tunnettu Leena Ahtola-Moorhouse on lähtöisin Hämeenlinnasta, missä hänen kuvataiteilijavanhempansa Rakel Ahola (os. Koskinen) ja Taisto Ahtola tekivät elämäntyönsä.

Taisto Ahtola oli Hämeenlinnan Taidemuseon pitkäaikainen johtaja ja intendentti. Taiteilijapari otti aktiivisesti osaa Hämeenlinnan Taiteilijaseuran ja Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistyksen toimintaan.

Alkuvaiheessa Taisto Ahtola oli taideyhdistyksen puheenjohtaja. Onkin osuvaa, että teos julkistetaan juuri Hämeenlinnassa ja Hämeenlinnan taidemuseossa.

Leena Ahtola-Moorhouse kertoo kirjan synnystä:

? Kun olin lapsi, perheessämme ei puhuttu sodasta. Ilmeisesti niitä kauhujen aikoja ei haluttu siirtää jälkipolven painolastiksi. Sen takia yllätys oli suuri, kun vanhempiemme kuoleman jälkeen Taiston ateljeesta löytyi kaksi suurta pahvilaatikkoa täynnä sota-ajan kirjeitä. Niitä oli kaikkiaan yli 700. Kirjaan valikoitui sellaisenaan noin 350 kirjettä tai korttia pienin selittävin tekstein. Johdanto, epilogi ja henkilöhakemisto täydentävät kokonaisuutta aikakauteen kuuluvan valokuva-aineiston kera.

Rakkaustarina sodan Suomessa, taiteilijapari Rakel ja Taisto Ahtola 1938?1944 -kirja on numeroitu 300 kirjan erikoispainos, ja sen voi julkistustilaisuudessa ostaa Leena Ahtola-Moorhousen signeeraamana.

Tilaisuuden jälkeen yleisöllä on mahdollisuus tutustua Hämeenlinnan taidemuseon näyttelyihin: Rudolf Koivun joulu, Kotimaan kasvot ja Mikko Hovi ? kuvanveistäjä.

Tilaisuuden järjestävät Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys ry ja Hämeenlinnan Taidemuseo.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.