Maanantai 27.05.2024
Nimipäivät: Ritva

Tuuli:
 

ARKKITEHTIKILPAILU: Linja-autoaseman kortteliin luvassa tuoretta ja nykyaikaista ilmettä

Havainnekuvassa näkymä aukiolle, joka osaltaan vakuutti tuomariston.

Hämeenlinnan linja-autoaseman korttelin kaksivaiheisen suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun voittajaksi julistettiin keskiviikkona Lehto Group. Lohkot-nimisen ehdotuksen on suunnitellut Lehdon pääarkkitehtikumppani Arkkitehtipalvelu Oy.

Ehdotuksessa säilytetään suojeltu, funkistyylinen linja-autoasema, johon mahdollisesti sijoitetaan jatkossa kauppahalli. Lisäksi rakennetaan uusi linja-autoasema sekä asuin- ja liiketiloja kuten hotelli. Ehdotukseen on yhdistetty yhtenäisesti ja monipuolisesti ympäristötaide-elementtejä.

? Lohkot-ehdotuksella haimme alueelle erityisesti paikan historiallista kerrostuneisuutta. Arkkitehtuurin lähtökohtana oli kuitenkin tuore, nykyaikainen kaupunkikuvallinen ilme, kertovat pääarkkitehdit Pasi Widgren ja Tuomas Helin.

Alueelle on suunniteltu myös niin sanottu atrium koko alueen yhteiseksi kokoontumispaikaksi. Atrium avautuu uuden hotellin yhteisiin tiloihin ja vanhan linja-autoaseman nykyisiin liiketiloihin. Pihakansien oleskelupihojen on suunniteltu osaltaan aukeavan myös yhteiseen atriumtilaan.

Kilpailun tuomaristo pisteytti laatupisteillä kaikki kolme kilpailun toiseen vaiheeseen päässyttä finalistiehdokasta. Pisteytykseen vaikuttivat muun muassa ehdotuksen kaupunkikuva ja kauneus, monipuolinen keskustaan sopiva sisältö, ympäristötaideideat sekä asukkaiden ideoita hyödyntävä osallistamistapa. Osa kokonaispisteytystä oli myös tontista saatava myyntihinta.

? Lehdon Lohkot-ehdotelma oli kokonaisuudessaan vakuuttavin ja tyylikkäin, ja siinä oli otettu huomioon myös historiallisuus, kertoo tuomariston puheenjohtaja, Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

Tulokset julki ja voittaminen on mukavampaa kuin häviäminen. Pääarkkitehdit Pasi Widgren (vas.) ja Tuomas Helin sekä Lehto Groupin hankejohtaja Taavetti Kärkkäinen nostivat maljoja tuomariston puheenjohtajan Sari Raution kanssa Hämeenlinnan Raatihuoneella.

Rautio kuvaili tulosten julkistustilaisuudessa, että kaupungin historiassa on nyt käynnistymässä uusi vaihe; Verkatehdas ja Goodman ovat rakentuneet keskustan reuna-alueen maamerkeiksi ja nyt vihdoin päästään liikkeelle ydinkeskustan kehittämisessä.

Voittaja löytyi Raution mukaan tuomaristossa yksimielisesti. Tuomaristoon myös kuulunut Aarne Kauranen piti Lohkoja arkkitehtonisesti korkeatasoisena sekä ilmeeltään rauhallisena ja hienostuneena valintana.

Raadin jäsen Hannu Kärpänen sanoi arvostavansa prosessissa sitä, että kaupunkilaiset osallistettiin mukaan ideoimaan.

? Osallistaminen oli hieno asia ja se tulee jatkumaan. Finaalissa oli kolme selkeästi parasta ehdotusta ja taso oli korkea. Voittaneessa ehdotuksessa rakennusten pinnoitteena on käytetty Verkatehtaasta tuttua cortex-terästä, eli saadaan samaa ilmettä sillan molemmin puolin, sanoi Kärpänen.

Näkymä voittaneen ehdotuksen asuinrakennuksiin kaakosta.

Kaupunkilaiset pääsivät siis vaikuttamaan ja osallistumaan korttelialueen ratkaisuihin. Linja-autoaseman suunnittelu on osa isompaa ydinkeskustan laajentumista kohti Vanajavettä ja Engelinrantaa.

? Lähes 500 hämeenlinnalaista on ollut mukana kilpailuprosessissa. Satoja palautteita sekä asukkaiden ideoita on hyödynnetty kilpailuehdotuksissa. Kilpailijat olivat mukana myös erilaisissa asukastilaisuuksissa kuulemassa ideoita, muistuttaa Sari Rautio.

? Asukkaiden ja rakennusliikkeen yhteistyö jatkuu edelleen. Kaupunkilaiset ja yritykset voivat antaa edelleen palautetta rakentajalle omista tarpeistaan ja näkemyksistään, ja näin kehittää suunnitelmaa yhdessä ennen virallista asemakaavaprosessia, hän jatkaa.

Alueen on arvioitu valmistuvan vuosina 2020?2021.

? Mielenkiinnolla odotamme kaavoitusvaihetta, sanoi arkkitehti Pasi Widgren.

Lehto Groupin hankejohtaja Taavetti Kärkkäinen luonnehti kilpailuvoittoa hyväksi jatkumoksi yhtiön aiemmille töille Hämeenlinnassa. Näitä ovat muun muassa vanhan poliisitalon käyttötarkoituksen muutos ja Suomen kasarmin alue.

? Arkkitehtikilpailun voitolla on suuri merkitys Lehto Groupille. Se osoittaa, että pitkään jatkuneella yhteistyöllä Arkkitehtipalvelun kanssa sekä talousohjatun rakentamisen mallilla voidaan toteuttaa erinomaisesti myös viihtyisiä ja ainutlaatuiseen ympäristöön sopivia kokonaisuuksia, kertoo puolestaan Lehto Groupin toimitusjohtaja Hannu Lehto.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.