Tiistai 23.07.2024
Nimipäivät: Olga, Oili

Tuuli:
 

Hitusen hämyä -elokuvafestivaali aloittaa rakkausteemalla

Kino Tavast ry järjestää Hämeenlinnassa Hitusen hämyä -elokuvafestivaalin 21.-23.4.. Päätapahtumapaikka on Bio Rex ja muut tapahtumapaikat ovat Hämeenlinnan Kumppanuustalo ja Hämeenlinnan Yhteiskoulun Tuomelan auditorio.

Ensimmäisen Hitusen hämyä -festivaalin teema on rakkaus.

? Tuomme festivaalin myötä kevääseen hitusen romantiikkaa ja valkokankaan tunteita lähes 80 vuoden ajanjaksolta. Festivaaliosallistujille tarjotaan pääsääntöisesti elokuvia, joita ei muuten olisi mahdollista nähdä elokuvateatterissa, järjestäjät kertovat.

Perjantai 21.4. on koululais- ja ilmaisnäytösten, lauantai ulkomaisen elokuvan ja sunnuntai kotimaisen päivä. Elokuvanäytösten lisäksi osallistujien on mahdollisuus sukeltaa myös syvemmälle elokuvan ja elokuvantekijöiden maailmaan, jota valottavat festivaalivieraat näyttelijä Kati Outinen ja Aalto-yliopiston lehtori, FT Satu Kyösola.

Festivaaliohjelmistossa on elokuvia kuudesta eri maasta: Alankomaat, Ranska, Belgia, Ruotsi, Neuvostoliitto, Japani ja Suomi. Vanhin elokuva on kotimaisen elokuvan kultakaudelta 30-luvulta ja uusin festivaaliviikonloppuna ensi-iltaan tuleva anime Your name.

Väliin mahtuu myös 1960- ja 1970-luvun tuotantoa. Ainakin koululaisohjelmiston Raparperimehua on Hämeenlinnassa aiemmin esittämätön ja muidenkin elokuvien esittämisestä on jo vierähtänyt tovi.

? Festivaalia on suunniteltu 1,5 vuotta. Alkujaan ajatus oli järjestää festivaali kolmena peräkkäisenä arki-iltana, mutta lopulta päädyttiin kuitenkin huhtikuun viikonloppuun. Hollywood Classics -yhtiön konkurssi romutti viime syksynä jo valmiin ohjelmistosuunnitelman, koska elokuvien esitysoikeuksia ei saatu varmistettua konkurssitilassa olevalta yhtiöltä. Nykyinen ohjelmisto rakennettiin sitten täysin uudelle pohjalle.

Yhdistyksen festivaalityöryhmä eli Ulla Lappalainen, Pekka Rautalahti, Tatu Heinämäki, Anneli Jussila ja Eeva-Liisa Nilssen on työskennellyt viime marraskuusta lähtien hankkeen parissa.

Hitusen hämyä on ensisijaisesti hämeenlinnalaisille ja lähiseutujen asukkaille tarkoitettu tapahtuma, mutta toki osa osallistujista tulee kauempaakin. Hitusen hämyä kumartaa myös hämeenlinnalaiselle elokuvanteolle ja erityisesti Aulangolle elokuvien filmauspaikkana.

? Verkko- ja Facebook-sivujen kuvamme maisema Aulangon näköalatasanteelta on Miika Heinosen nuorten valokuvauskilpailussa menestynyt otos. Kevätfestivaalin elokuvista yhtään ei ole kuvattu Hämeenlinnassa, mutta mukana on hämeenlinnalaissyntyinen Suomi-Filmin tähti Tauno Palo elokuvassa Valkoiset ruusut.

Hitusen hämyä -festivaali on järjestäjien mukaan tarkoitus rantauttaa Hämeenlinnaan vuosittaiseksi tapahtumaksi. Seuraava teema julkistetaan kevään festivaalin yhteydessä.

(Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.