Torstai 20.06.2024
Nimipäivät: Into

Tuuli:
 

Ahveniston maauimalasta vuoden liikuntapaikka

Vuoden Liikuntapaikka 2017 on Ahveniston maauimala Hämeenlinnassa. Valtion liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen ja ylitarkastaja Mauri Peltovuori opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksiköstä palkitsivat kohteen torstaina SGGF-messujen avajaispäivänä järjestetyssä tilaisuudessa. Vuosittainen tunnustus jaettiin nyt 13. kerran.

? Ahveniston maauimala on osa kulttuurihistoriallista perintöämme, sillä se on rakennettu vuoden 1952 olympialaisia varten. Rakennukset muodostavat kansainvälisestikin arvioituna hyvin säilyneen olympiarakennuskokonaisuuden, kaiken lisäksi kaikki vähillä verovaroilla pystytetyt rakennukset ovat edelleen käytössä, sanoo ylitarkastaja Peltovuori opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Maauimalan peruskorjaushanke toteutettiin tiiviissä yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön, Hämeenlinnan kaupungin ja Museoviraston kanssa. Kunnostus tehtiin vanhaa tyyliä arvostaen ja kulttuurihistoriallisista syistä hankkeelle myönnettiin tavallista suurempi valtionavustus, 710.000 euroa.

? Näin Suomi100-juhlavuotena palkittava liikuntapaikka täyttääkin monta valintakriteeriä: se on matalan kynnyksen ja laajojen käyttäjäryhmien liikuntapaikka, joka pitää yllä uimataitoa, tärkeää kansalaistaitoa. Lisäksi hankkeessa on parannettu liikuntapaikan esteettömyyttä ja maauimalassa sijaitsevat kaupungin ainoat lajin täysimittaiset suorituspaikat, jotka mahdollistavat paikan monipuolisen käytön: huippu-urheilun, kilpauintiharjoittelun, omaehtoisen liikunnan ja terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan, Peltovuori summaa.

Hämeenlinnan Ahveniston maauimala on rakennettu vuoden 1952 olympialaisia varten, tällöin alueella kilpailtiin olympialaisten nykyaikainen viisiottelu. Maauimalan suunnitteli arkkitehti Ilmari Niemeläinen, ja se kuuluu Suomessa 1950-luvulla rakennettujen ratamaauimaloiden edustavaan joukkoon yhdessä Kumpulan, Rauman, Riihimäen ja Porin maauimaloiden kanssa.

Hämeenlinnan maauimalan olympia-altaan peruskorjaus ja uuden huoltorakennuksen rakentaminen aloitettiin elokuussa 2013. Remontissa korjattiin altaan lisäksi pukuhuoneiden puujulkisivu ja sisätilat. Puiseen seinään tilattiin prosenttitaiteena valaistussuunnittelija Arto Heiskasen valotaideteos Vihjeet; figuurit, joka auringon kierron mukaan heijastaa seinään viisiottelun lajihahmojen varjot.

Myös hyppytorni kunnostettiin ja nykyaikaistettiin turvallisemmaksi. Peruskorjaus maksoi noin 2,9 miljoonaa euroa, josta valtionavustus oli 710.000 euroa. Maauimala avattiin peruskorjauksen jälkeen heinäkuussa 2014 ja se sai kaupunkilaisten keskuudessa valtaisan suosion. Vuosittain maauimalassa käy noin 20.000?30.000 kävijää.

Vuoden Liikuntapaikan tulee olla valmistunut tai peruskorjattu palkitsemista edeltäneen parin vuoden aikana, jolloin sen käytöstä ja toiminnallisuudesta on saatu kokemuksia. Palkinnolla halutaan nostaa esille erikoisosaamista vaativan liikuntapaikkarakentamisen merkitystä, arvoa ja tietoisuutta ja se on samalla tunnustus kohteiden rakennuttajien, suunnittelijoiden, rakentajien ja ylläpitäjien osaamiselle.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.