Torstai 22.02.2024
Nimipäivät: Tuulikki, Tuuli, Tuulia, Hilda

Tuuli:
 

Kanta-Häme nousi kohisten yrittäjien kuntabarometrissa

Yrittäjien kuntabarometri julkaistiin keskiviikkona 18.5. Vaasassa. Lähes 10.000 yrittäjää kertoi mielipiteensä oman kotikuntansa elinkeinopolitiikasta. Kanta-Häme nousi tuloksissa kohisten, mutta tehtävää vielä riittää.

Neljä vuotta sitten Kanta-Häme oli valtakunnan toiseksi heikoin ja kaksi vuotta sitten tehdyssä kyselyssä kolmanneksi heikoin alue yrittäjien omissa arvioinneissa. Tulokset eivät lannistaneet, vaan tavoitteet asetettiin korkealle ja tekeminen aloitettiin heti.

Kunnallisjohdon seminaarissa Vaasassa julkistetuissa tuloksissa Kanta-Häme nousikin seitsemän pykälää ylöspäin kahden vuoden takaiseen verrattuna ja sijoittui maakuntien välisessä vertailussa nyt keskikastiin.

– Sijoittumisemme on oikea suunta matkalla kohti tavoitettamme olla Suomen paras elinkeinoympäristö. Tekemistä vielä riittää ja hyvä niin. Koskaan ei voi, eikä saa olla valmista, Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Minna Nissilä kommentoi tulosta tuoreeltaan.

Minna Nissilän mukaan suunta Hämeessä on nyt oikea. Kuva: Timo Ilomäki.

Janakkala oli Kanta-Hämeen selvä ykkönen. Yrittäjät arvioivat elinkeinopolitiikan kokonaisuutena keskikokoisten kuntien kokoluokassa Suomen 11. parhaaksi. Maakunnan kakkoseksi ylsi Loppi ja kolmanneksi nousi Hämeenlinna, joka nousi Suomessa suurten kaupunkien listalla viidenneksi.

Päätöksenteko ja yrityspalvelut nousivat elinkeinopolitiikan tärkeimmiksi osa-alueiksi yrittäjien mielestä. Yrityspalveluista kärkeen nousivat sujuvat lupapalvelut, aloittavan yrityksen palvelut sekä rahoitus- ja investointineuvonta.

Tärkeintä yrittäjille olisi se, että kunnan päätökset tehtäisiin yrityslähtöisesti. Tuoreet tulokset antavat erinomaiset eväät ja työkalut parantaa yhteistyötä entisestään Kanta-Hämeessä. Kunnissa on tehty tärkeää työtä yrittäjien menestymiseksi.

– Nyt käynnissä olevien hankkeiden avulla saamme vuorovaikutusta, oppia ja ymmärrystä lisää työkalupakkeihin. Tuskin maltan odottaa seuraavan kuntabarometrin tuloksia kahden vuoden päästä, Nissilä jatkaa.

– Kokeneet yrittäjät ymmärtävät myös aloittavan yrittäjän palvelujen tärkeyden. Siksi kuntien tulee siihen panostaa. Lisäksi lupien sujuvuus on tärkeää, koska odottaminen maksaa. Rahoitus- ja investointineuvonta on yritysneuvonnan kovinta ydintä yrityksille ja peruspalvelua yrittäjälle, Janakkalan entinen kunnanjohtaja ja nykyisin Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkönä toimiva Tanja Matikainen summaa.

Kuntabarometrin 10.000 vastausta on luotettava suunnannäyttäjä siinä, mitkä asiat ovat yrittäjille merkityksellisiä kuntien päätöksenteossa ja palveluissa.

– Sen tulokset kannattaa ottaa vakavasti ja hyödyntää oman kunnan elinkeinopolitiikkaa hiottaessa, kehottaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

Juha Haukka kehottaa hyödyntämään tulokset oman kunnan elinkeinopolitiikkaa hiottaessa. Kuva: Juha Reinikainen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.