Keskiviikko 06.12.2023
Nimipäivät: Niilo, Niko, Niki, Niklas, Nikolai

Tuuli:
 

ARJEN KATSAUS: Joka kolmas voisi hankkia ladattavan auton

LähiTapiola Loimi-Hämeen toiminta-alueella noin joka kolmas voisi hankkia ladattavan auton, selviää LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselystä. Monia mietityttää sähköautoilussa vielä toimintasäde, hankintahinta ja auton soveltuvuus pohjoisiin olosuhteisiin.

– Tämä on ymmärrettävää, sillä sähkökäyttöiset autot ovat kehittyneet vauhdilla ja hinnat ovat edelleen verrattain korkeita. Lisäksi tuloksissa nousevat esiin sähköauton akun kestävyyteen ja latausverkoston kattavuuteen liittyvät kysymykset. Vaikka julkinen latausverkosto laajenee koko ajan, ei se suurten etäisyyksien maassa tavoita kaikkia, vaan kotona ja töissä lataaminen luo useimmille sähköautoilijoille ajamisen perustan, sanoo Lauri Riekkola LähiTapiola Loimi-Hämeestä.

Tällä hetkellä liikenteessä olevilla täyssähköautoilla voi ajaa noin 150 – 500 kilometriä yhdellä akun latauksella. Hybridiautoissa on bensa- tai dieselmoottorin ohessa sähkömoottori, jolla voi ajaa pelkästään akkusähköllä noin 20 – 100 kilometriä.

Kanta-Hämeen alueella oli vuoden 2021 lopussa rekisteröity liikenteeseen noin 529 täyssähköistä henkilöautoa ja 1.660 ladattavaa hybridiautoa. Ladattavien autojen määrä oli noussut noin 70 prosenttia edellisvuodesta. Kaikkiaan maakunnan alueella oli liikenteessä noin 95.000 henkilöautoa.

LähiTapiola Loimi-Häme toimii Kanta-Hämeen kuntien lisäksi Etelä-Pirkanmaalla ja Loimaan Seudulla.

– Auton valinnassa painavat lukuisat tekijät, joista keskeisiä ovat auton käyttötarve, perheen koko ja autoilun hinta. Lisäksi ympäristötekijät painavat yhä useamman vaakakupissa. Arvioisin, että ladattavien autojen määrä tulee kasvamaan sitä mukaan, kun tarjolle tulee yhä enemmän malleja ja kiertoon saadaan myös edullisempia käytettyjä autoja. Tällä hetkellä myös nousseet polttoaineiden hinnat voivat saada yhä useammat miettimään vaihtoehtoisia käyttövoimia, sanoo Riekkola.

Jos ei ole koskaan ajanut sähkömoottorilla toimivaa autoa, voi ensikertalainen yllättyä sen tehokkuudesta. Sähkömoottorissa on suuri teho ja vääntö, jotka tulevat esiin liikkeellelähdöissä ja kiihdytyksissä.

– Jos vaihtaa esimerkiksi vanhemmasta polttomoottoriautosta sähköautoon, voi erilainen ajotuntuma yllättää. Sähköauto kiihtyy nopeasti kaasua painaessa, ja painavakin auto voi lähteä liikkeelle kuin hauki rannasta. Kannattaa siis maltilla totutella auton ominaisuuksiin. Lisäksi useat sähköautot ovat hyvin hiljaisia, mikä kannattaa muistaa esimerkiksi taajamassa ajaessa, jottei synny vaaratilanteita esimerkiksi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kanssa, sanoo Riekkola.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.