Maanantai 27.05.2024
Nimipäivät: Ritva

Tuuli:
 

Taiteenkerääjä Leena Niemistö tilasi muotokuvan Outi Pienimäeltä 60-vuotisjuhlansa kunniaksi

Leena Niemistö ja Outi Pienimäki muotokuvan äärellä. Maalaus on maalattu öljyväreillä pellavakankaalle ja sen koko on 160 x 120 cm. Valokuva: Ateljee Mäntyniemi / Mikko Mäntyniemi.

Taiteenkerääjä Leena Niemistö tilasi 60-vuotismerkkipäivänsä kunniaksi muotokuvan kuvataiteilija Outi Pienimäeltä (s. 1959). Leena Niemistö on kerännyt yhdessä puolisonsa Kari Niemistön ja tämän vanhempien, Henna ja Pertti Niemistön kanssa kuvataidetta 1980-luvulta alkaen.

Henna (1933 – 2004) ja Pertti Niemistö (1931 – 1999) puolestaan tekivät ensimmäisiä taidehankintoja kotiinsa ja yrityksensä tiloihin 1960-luvulla. Vuonna 1995 Henna ja Pertti Niemistö tallettivat nykytaiteen kokoelmansa Hämeenlinnaan, entiseen kotikaupunkiinsa. Edelleen karttuvassa Niemistö-kokoelmassa on tällä hetkellä lähes 700 teosta ja se kuuluu Suomen merkittävimpiin nykytaiteen kokoelmiin.

– Outi Pienimäen taide on aina vaikuttanut minuun syvästi. Kerran Outin työhuoneella esitin ideani muotokuvasta hänelle ja olin iloinen, kun hän suostui tehtävään, vaikka hän ei olekaan aiemmin maalannut yhtään muotokuvaa. Minusta Outi Pienimäellä on kyky vangita teoksiinsa muistin ja tajunnan syövereistä olennainen, Leena Niemistö.

Maalaus ei Outi Pienimäen mukaan ole perinteinen suoran havainnon mukaan tehty muotokuva.

– Se on pikemminkin ajatus Leenasta, tehty muistin kautta. Muistin kautta maalaaminen mahdollistaa itse maalausprosessin aikana keskittymisen ennen muuta maalauksen kieleen, minulle ominaiseen tapaan käsitellä kuvapintaa, josta teen värin kautta tilan, tässä tapauksessa muodon tuossa maalauksen tilassa. Pinnan ja syvyyden välinen jännite on yksi minua erityisesti kiinnostava asia.

Outi Pienimäki valmistui taidemaalariksi Vapaasta taidekoulusta vuonna 1984. Vuonna 1986 hän sai Suomen Taideyhdistyksen Dukaatti-palkinnon. Niemistö-kokoelmassa on useita kymmeniä Outi Pienimäen teoksia, niin maalauksia kuin piirustuksiakin eri vuosilta. Viimeksi Pienimäen teoksia oli esillä Hämeenlinnan taidemuseossa nuorten kuratoimassa Elämän äärellä -näyttelyssä 2021 – 2022.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.