Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 

Esitelmiä rahan ja pankin historiasta

DirheminmukaelmaSäästöpankkimuseossa Hämeenlinnassa vietetään Säästöpankkimuseopäivää lauantaina 18.10. kello 14 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Luvassa on mielenkiintoiset esitelmät antiikin rahoista sekä Suomen pankin historiasta. Esitelmiä seuraa vapaa keskustelutilaisuus sekä kahvitarjoilu, jonka ohessa on mahdollisuus tutustua Säästöpankkimuseon näyttelyyn.
Antti Kuusterä on valtiotieteen tohtori ja dosentti Helsingin yliopistossa ja hän kuuluu maan johtavien finanssi- ja pankkihistorian tutkijoiden joukkoon. Kuusterä on kirjoittanut teoksia muun muassa Suomen pankin, Säästöpankkien ja Osuuspankkien historiasta. Hämeenlinna on Antti Kuusterän syntymä- ja koulukaupunki.
Jani Oravisjärven luennolla käsitellään rahajärjestelmien ja rahanlyönnin varhaisvaiheita niin muinaisessa Lyydiassa kuin myös viikinkiajan Skandinaviassa. Oravisjärvi julkaisi kuluvana syksynä luennon kanssa samannimisen Rahan synty -teoksen, joka on suurelle yleisölle suunnattu tietokirja länsimaisen rahan varhaisvaiheista. FM Jani Oravisjärvi on numismatiikkaan erikoistunut arkeologian tohtorikoulutettava Turun yliopistossa.
 
Säästöpankkimuseo toimii Hämeen linnan kupeessa historiallisessa vankilarakennuksessa. Vuonna 1972 perustettu erikoismuseo on Pohjoismaiden vanhin valtakunnallinen säästöpankkimuseo. Toistaiseksi museo on auki tilauksesta, mutta säännöllisiin aukioloaikoihin siirrytään vuoden 2015 aikana.
Säästöpankkimuseopäivää vietetään vuosittain Hedvigin nimipäivän tienoilla, joka on 15.10. suomenruotsalaisessa kalenterissa. Ensimmäinen Säästöpankki avattiin Turussa 4. tammikuuta 1823. Pankin ensimmäisen talletuksen teki piika Hedvig Nyström. Säästöpankit ovat suomen vanhin pankkiryhmä ja niiden aatteellisena tarkoituksena oli alun perin tarjota pankkipalveluita etenkin vähävaraisille ja palvelusväelle sekä opettaa kansaa säästäväisyyteen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.