Maanantai 26.02.2024
Nimipäivät: Nestori

Tuuli:
 

Pienistä puitteista miljoonien liikevaihtoon

Vuonna 1994 Jarmo Ylhäinen perusti veljensä Jari Ylhäisen kanssa Suomen rakennustarvikkeiden ylijäämävarasto Oy -nimisen yrityksen. Nyt yrityksen liikevaihto lähenee 10:ä miljoonaa euroa.

Vuonna 1994 Jarmo Ylhäinen perusti veljensä Jari Ylhäisen kanssa Suomen rakennustarvikkeiden ylijäämävarasto Oy -nimisen yrityksen. Nyt yrityksen liikevaihto lähenee 10:ä miljoonaa euroa.

Nousemme toimitusjohtaja Jarmo Ylhäisen kanssa hissillä kohti vanhan myllyrakennuksen kattokerrosta. Olemme Hämeenlinnan Kantolassa, Raision Myllyn vanhassa myllyrakennuksessa, jossa toimii paikallisen rakennustarvikekaupan pikkujättiläinen.

IMG_0104

Kyseessä ei ole pikkujättiläinen siinä mielessä, että yrityksen toimitilat tai liikevaihto olisivat erityisen pienet: rakennuksen kymmenen kerrosta eli noin 15.000 neliömetriä ovat kaikki hyötykäytössä ja pyöreää kymppiä lähentelee myös tiloissa toimivan yrityksen, Suomen Ylijäämävaraston, liikevaihto. Ja nyt puhutaan miljoonista euroista.

? Täältä näkee aika hyvin muun muassa Kantolan tapahtumapuiston rakentumisen, Ylhäinen huomauttaa, kun vähän ennen lumipyryn alkamista seisomme tuulen pieksettävinä rakennuksen katolla.

IMG_0068

Näkymät Hämeenlinnan yli ovat huikeat ja ne kertovat samaa muutoksen tarinaa, mikä myllyrakennuksessakin on tapahtunut. Tehdasrakennuksista on tullut touhutaloja, kulttuurikeskuksia tai kuntosaleja. Vanajan voimalaitoksen piipuista sentään vielä nousee savua.

IMG_0085

Olemme Ylhäisen oman talon katolla. Ylijäämävarasto osti myllyrakennuksen vuonna 2001.

? Hiukan olemme kaavailleet, jos tekisimme tänne katolle saunan, Jarmo Ylhäinen huomauttaa.

IMG_0076

Kaluste- ja rakennustarvikkeiden kauppaan keskittyvä Suomen Ylijäämävarasto juhlii nyt marraskuun lopulla 20-vuotista taivaltaan. Yritys on erikoistunut erilaisten ylijäämä-, konkurssi- ja tehdaserien myyntiin.

? Vuonna 1984 lähdimme isän kanssa liikkeelle ihan pienissä puitteissa, Ylhäinen muistelee.

Vuonna 1994 Jarmo Ylhäinen perusti veljensä Jari Ylhäisen kanssa Suomen rakennustarvikkeiden ylijäämävarasto Oy -nimisen yrityksen. Yritysjärjestelyiden myötä toiminta siirtyi vuonna 2009 Suomen ovimarket Oy:lle. Suomen ovimarket Oy on osa Keittiöjätti-konsernia.

Ylhäinen kertoo, että viime aikoina esimerkiksi konkurssierien määrä on kasvanut merkittävästi. Ostoksille ajetaankin usein satojen kilometrien päästä.

IMG_0059

? Rakennusalalla on nyt runsaasti konkursseja niin isommilla valmistajilla kuin alihankkijoillakin. Hiljattain ostimme esimerkiksi kaikki Fenestralla tuotannossa olleet ulko-ovet. Huonekaluja tuli juuri pari rekkakuormaa konkurssiin menneeltä Ikean alihankkijalta, Ylhäinen toteaa.

Vuosikymmenet alalla ovat tuoneet Ylhäisen eteen melkein kaikenlaisia tarinoita ja yrityksen varastoihin muun muassa 10 kuutiota ulko-oven kahvoja kerralla. Jotkut esimerkit kertovat, että suomalainen ei yleensä luovuta ennen kuin on se vihonviimeinen pakko.

? Ikkunoita olemme ostaneet esimerkiksi suoraan työmailta, jossa rakennusliike on mennyt konkurssiin ennen ikkunoiden asennusta.

IMG_0116

Suomen Ylijäämävaraston päätuotteisiin lukeutuvat muun muassa keittiö- ja wc-kalusteet sekä ovet ja ikkunat. Kilpailuvaltit ovat selvät.

? Kyllä ne ovat hinnat, laaja valikoima ja toimitusaika. Kun tuotteen valitsee, niin toimitusaika on yhtä pitkä kuin kestää peräkärryn parkkeeraaminen lastauslaiturin eteen. Välillä pyöritimme myös tukkukauppaa, joka toi jopa neljäsosan liikevaihdostamme, mutta luovuimme siitä. Se ei sopinut konseptiimme.

Ylhäinen johdattelee puhuessaan toimittajan läpi vanhan myllyn eri kerrosten ja esittelee muitakin yrityksen valtteja. Yrityksen leivissä työskentelevät puusepät ja sahurit huolehtivat, että asiakas saa määrämittaisen materiaalinsa nopeasti.

IMG_0055

Mallien esittelytilassa pihan toisella puolella on koottuna myös sellaisia uutuustuotteita, joita ei vielä ole myynnissä missään muualla Suomessa.

? Maahantuojat käyttävät joskus meitä pilottiyrityksenä sen suhteen, mitkä mallit voisivat mennä laajemminkin kaupaksi, Ylhäinen sanoo.

Juha Reinikainen

IMG_0121

IMG_0123

IMG_0091

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.