Perjantai 24.05.2024
Nimipäivät: Tuukka, Touko

Tuuli:
 

Pekka Hyysalo on taistelutahdon lähettiläs

? Periksi ei anneta ja kaiken läpi pääsee.

Parolan alakoululla jo esiintymässä käynyt entinen freestylehiihtäjä Pekka Hyysalo kävelee yläkoulun aulaan ja istuu sohvalle.

Saga Vihma (vas.) ja Janica Saarinen totesivat, että Pekka Hyysalon esimerkki rohkaisee.

Saga Vihma (vas.) ja Janica Saarinen totesivat, että Pekka Hyysalon esimerkki rohkaisee. Hyysalo vieraili puhumassa Hattulan lapsille ja nuorille maanantaina.

? Ainakin kun tuossa alakoulun puolella kävin puhumassa, niin lapset kuuntelivat tosi tarkkaavaisesti, Hyysalo kertoo.

Vuonna 2010 Pekka Hyysalo oli maailman eliittiä tavoitteleva parikymppinen freestylehiihtäjä. Kaatuminen hypyssä aiheutti Hyysalolle vakavan aivovamman, josta toipumista pidettiin vaikeana. Vain kuukausia onnettomuuden jälkeen hän kuitenkin jo käveli omatoimisesti.

Nyt, viisi vuotta myöhemmin, hän on yhä katkonaisesti kävelevä ja puhuva taistelutahdon lähettiläs josta uhkuva vastaansanomaton hiljainen positiivisuus uppoaa myös Parolan yläkoulun yhdeksäsluokkalaisten Janica Saarisen ja Saga Vihman ajatusmaailmaan.

? Kyllä se kannustaa itseäkin ajattelemaan, ettei kannata lannistua pienistä asioista, Janica toteaa.

? Eikä myöskään isoista asioista, täydentää Saga.

Positiivinen asenne ? fightback ? on Hyysalon ohjenuora. Esiintymisestä ja omien kokemusten jakamisesta on tullut hänelle tärkeä osa arkea ilman suurempaa suunnittelua.

? Tämä on vain mennyt näin. Pisti silmään se, että ihmisten pitää ryhdistäytyä ja se ei itsestään tapahdu. Siitä lähti halu inspiroida ja tehdä fightbackiä kaikkien kanssa. Se on positiivinen asenne mikä on tärkeä. Vastoinkäymisiä tulee, mutta ei kannata luovuttaa ikinä.

Idea kutsua Hyysalo puhumaan hattulalaisille lapsille ja nuorille lähti opettaja Pipsa Keski-Rauskalta.

? Koetestasin ajatusta kahdeksasluokkaisella pojallani jonka mielestä ajatus oli hyvä, hän kertoo.

Keski-Rauska uskoo, että Hyysalon ajatuksista on apua nuorille, jotka joutuvat opettelemaan pärjäämistä kovassa maailmassa. Koulumenestyksen lisäksi nuorilla voi olla esimerkiksi ulkonäköön liittyviä paineita.

? Facebook ja some ovat monessa mielessä hyviä, mutta voivat myös aiheuttaa nuorille paineita. On tärkeää korostaa sitä, että jokainen on tärkeä, hän sanoo.

? Minun sanomassani on erittäin tärkeätä, että pystyn puhumaan, vaikka näytän tältä. Hirveän harvoin mä olen päässyt ruusuilla tanssimaan ja silti mulla on mielestäni asiat ihan hemmetin hyvin, naurahtaa Hyysalo.

Hyysalo kertoo saaneensa esiintymisistään pelkästään positiivista palautetta.

? Se on tosi siistiä. Loppujen lopuksi, jos edes yhden koululaisen elämää parantaa, se on jo ihan valtava juttu. Jos koko ryhmälle tarttuu jotain, se on moninkertaista.

Pekka Hyysalo ei ole vielä halukas kutsumaan kokemustensa jakamista uudeksi urakseen.

? Aion inspiroida ja innostaa muita tulevaisuudessakin, mutta sitä pitää tehdä vähän isommassa mittakaavassa. Näen potentiaalia tälle monissa maissa ja aion lähteä myös ulkomaille, hän suunnittelee.

Urheilullekaan Hyysalo ei ole kääntänyt selkäänsä.

? Seuraan ja harrastan urheilua edelleen.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.