Tiistai 27.02.2024
Nimipäivät: Torsti

Tuuli:
 

Iittalassa jatkettiin onnistuneesti yhteiskehittämistä

Hämeenlinnan Vuoden Onnistujaksi 2022 valittiin Iittala Villagen yrittäjien ja yrittäjämäisesti toimivien ihmisten yhteisö. Kultasuklaan Juri Kaskela, Naskali Leatherin Jyri Naskali ja Linnan Kehityksen Pia Niemikotka vastaanottivat Hämeenlinnan Yrittäjät ry jakaman kiertopalkinnon. Palkintoa oli jakamassa Vuoden onnistuja 2021 Otto Kanerva sekä Hämeenlinnan Yrittäjien Nina Ranimaa.

Kesällä päättynyt hanke nimeltä Go Iittala Village jatkoi yhteiskehittämisen mallia siitä, mihin aiemmalla hankkeella, I-laakso, jo päästiin. Hankkeessa tarkennettiin ja toimeenpantiin aiemmin tehtyjä suunnitelmia Iittalan vierailijamäärän lisäämiseksi ja kasvun jatkumisen varmistamiseksi.

Hankkeen aikana Iittalassa toteutettiin muun muassa taide-elämyskartta Iittalan helmet, tarinareitti, matkailuinfraa kuten opastekylttejä, ja muita strategian mukaisia toimenpiteitä. Lisäksi panostettiin yhteisviestintään ja brändityöhön.

Hankkeen puitteissa tehtiin myös rahoitusrakenteiden suunnittelua esimerkiksi Iittalan skeittipuiston osalta ja rakennettiin eri toimijoiden yhteistyöhanketta, jonka tuloksena kohosi Iittalan keskustan uusi lasinen maamerkki.

Hankkeiden koordinointivastuu on ollut Linnan Kehityksellä yrityskehittäjä Pia Niemikotkan johdolla. Hankkeessa sovellettiin aluekehittämisen malliin Linnan Kehityksen ydinosaamista, eli yrityksen liiketoiminnan kehittämisen periaatteita.

Rooli on ollut moninainen: toimia viestinviejänä Iittalan toimijoiden ja julkisen tahon, kuten kaupungin virkamiesten välillä, etsiä toteuttavalle taholle oikeita yhteistyökumppaneita ja koota rahoitusta eri rahoitusinstrumenttien kautta.

– Pidimme palapelin niin sanotusti kasassa ja mietimme kokonaisuuteen tarvittavat yksittäiset palaset. Huolehdimme myös siitä, että kaikki rakentavat samaa palapeliä, Niemikotka kertoo.

– Kaupunki kehittää lähtökohtaisesti vain omia alueitaan ja kukin maanomistaja omia kiinteistöjään. Halusimme löytää yhteisen, alueen vetovoimaa, kassavirtaa ja arvonnousua vahvistavan win win -suunnitelman. Samaan aikaan tehtiin sekä strategisia suunnitelmia että toimeenpantiin niitä kentän kanssa sitä mukaa, kun toimijoita ja rahoitusta löydettiin. Sen takia saatiin paljon aikaan lyhyessä ajassa, hän jatkaa.

Toteutuneet toimenpiteet ovat Pia Niemikotkan mukaan myös hyvä esimerkki siitä, kuinka kaupunki voi toimia kehitysalustana yrityksille. Yhteiskehittämisen mallissa yritykset saavat referenssejä ja kaupunki uusia sisältöjä.

– Esimerkiksi taideasemaa tai skeittipuistoa ei kukaan olisi pystynyt toteuttamaan yksin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.