Maanantai 25.09.2023
Nimipäivät: Kullervo

Tuuli:
 

Muistonäyttely Vexi Salmi ja ystävät esittelee kattavan kokonaisuuden lahjoituskokoelmasta

Juhani Harri, Pöllöt, 1998, esinekooste, 90 x 55 x 7,5 cm, Hämeenlinnan taidemuseo, Vexi Salmen kokoelma. Kuva: Reima Määttänen, Hämeenlinnan taidemuseo.

Vexi Salmi keräsi elämänsä varrella mittavan taidekokoelman, jonka hän lahjoitti synnyinkaupungilleen Hämeenlinnalle ja sen taidemuseolle vuonna 2010 yhdessä puolisonsa Katri Wanner-Salmen kanssa.

Vexi Salmen syntymästä tuli kuluneeksi 80 vuotta 21.9.2022. Hämeenlinnan taidemuseo juhlii tätä noin kolmen viikon päästä avautuvalla Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyllä, jossa esitellään kattava kokonaisuus Vexi Salmen taidekokoelmasta.

Suuri yleisö tuntee Vexi Salmen tuhansien laulutekstien sanoittajana, levytuottajana ja kirjailijana, mutta hän oli lisäksi intohimoinen kuvataiteen kerääjä ja tuntija.Taidehankinnat hän teki usein impulsiivisesti, mutta pohjana oli syvä taiteen tuntemus ja teokseen syntynyt emotionaalinen suhde. Monista kuvataiteilijoista tuli hänelle läheisiä ja pitkäaikaisia ystäviä. Näistä lähimpiä olivat kenties Juhani Harri ja Jorma Hautala.

Kuvanveistäjä Kari Cavén on luonut muistonäyttelyä varten uusia teoksia, joka rakentuvat Vexi Salmen varhaisesta keräilyn kohteesta: tulitikkurasioista ja niiden etiketeistä. Esillä on myös kokoelmaan viimeisimpänä liitetty Ismo Kajanderin esineteos.

Näyttelyssä on lisäksi teoksia muun muassa seuraavilta taiteilijoilta: Juhana Blomstedt, Cris af Enehielm, Outi Heiskanen, Heli Hiltunen, Jani Hänninen, Pekka Kauhanen, Pertti Kekarainen, Anne Koskinen, Leonhard Lapin, Rosa Liksom, Leena Luostarinen, Mauno Markkula, Ukri Merikanto, Tapani Mikkonen, Olavi Pajulahti, Tapani Raittila, Raimo Reinikainen, Janne Räisänen, Antti Tanttu, Marjatta Tapiola ja Viggo Wallensköld.

Näyttelyssä tuodaan esiin Vexi Salmen monia puolia esittelemällä taidekokoelman teosten lisäksi otteita hänen kirjallisesta tuotannostaan ja henkilöhistoriaan kuuluvaa esineistöä. Vexi Salmen kiinnostus keräilyyn, leikkisyys, tiedonjano, uteliaisuus, elämän ja katoavaisuuden pohdinta sekä myötätunto ja ymmärrys ihmisyyttä kohtaan näkyvät näyttelyn teemoissa.

Vexi Salmen kokoelmassa on yli 550 teosta tai teossarjaa, ja yksittäisiä teoksia on kertynyt reilut 700. Taiteen keräilijänä Vexi Salmen kiinnostus kohdistui erityisesti kotimaiseen, virolaiseen ja pohjoismaiseen nykytaiteeseen sekä sotien välisen ajan saksalaiseen ekspressionismiin, niin sanottuun rappiotaiteeseen. Muistonäyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, valokuvataidetta ja veistoksia.

Vexi eli Veikko Olavi Salmi (s. 21.9.1942 Hämeenlinna, k. 8.9.2020 Helsinki) tuli alun perin tunnetuksi Irwin Goodmanin eli Antti Hammarbergin laulujen sanoittajana.

VEXI SALMI JA YSTÄVÄT – Teoksia Vexi Salmen kokoelmasta

Hämeenlinnan taidemuseo, Lohrmann-rakennus, 25.11.2022 – 22.10.2023 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.