Lauantai 18.05.2024
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki

Tuuli:
 

Osallistava budjetointi 2023 käynnistyy ideavaiheella

Hämeenlinnan kaupungin osallistava budjetointi 2023 alkaa ideavaiheella. Nyt kaupunkilaisilta vastaanotetaan ideoita. Ehdotusten tulee olla toteutettavissa käytössä olevalla 30.000 euron budjetilla. Ideat kerätään kaupungin verkkosivujen kautta tunnistautumisen vaativalla sähköisellä lomakkeella marraskuussa 2022.

Osallistava budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Hämeenlinnassa osallistavaa budjetointia kokeiltiin vuonna 2022 ja vuodelle 2023 varattiin vastaavankokoinen 30.000 euron budjetti. Tämän vuoden kokeilusta opittiin, että ideavaiheen on hyvä alkaa jo edellisen vuoden puolella, jotta valmisteluun ja varsinaiseen toteuttamiseen jää riittävästi aikaa.

Ideavaiheen jälkeen asiantuntijat arvioivat ehdotusten toteuttamiskelpoisuuden ja kustannukset. Ne ideat, jotka on mahdollista toteuttaa 30.000 euron budjetilla, asetetaan esille tammikuussa 2023 ja niistä kaupunkilaiset pääsevät äänestämään toteutettavan projektin. Esimerkiksi tänä vuonna yhteensä 1.124 ääntä keränneessä äänestyksessä toteutukseen valittiin Kantolan frisbeegolfrata.

Ideat kerätään sähköisellä lomakkeella. Lomakkeelle pääsee vain tunnistautumalla henkilökohtaisesti mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Ideoinnin voi tehdä yhdessä urheiluseuran tai harrasteryhmän kanssa. Lapset voivat jättää ideoita yhdessä opettajien tai omien vanhempiensa kanssa.

Osallistavan budjetoinnin ehdoiksi on listattu seuraavia: idean tulee olla lainmukainen, idean toteuttamisen pitää olla kaupungin toimivallassa, idean kaikkien kustannusten on mahduttava osallistavan budjetoinnin 30.000 euron määrärahan budjettiin, idea on oltava  kaupungin ylläpidettävissä jatkossa ilman uusia merkittäviä kustannuksia, idea on epäkaupallinen, idea on syrjimätön ja yhdenvertaisuutta edistävä sekä idea voidaan toteuttaa vuoden 2023 aikana.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.