Maanantai 24.06.2024
Nimipäivät: Johannes, Juhani, Jussi, Jani, Janne

Tuuli:
 

Hattulan vuoden yrittäjät auttavat vaalimaan vanhaa

 

Pekolassa, aivan Aulangon kupeessa sijaitseva Metsänkylän navetta toimii vanhaa rakennuskantaa arvostavien aarreaittana.

Pekolassa, aivan Aulangon kupeessa sijaitseva Metsänkylän navetta toimii vanhaa rakennuskantaa arvostavien aarreaittana.

Metsänkylän Navetan yrittäjät Kimmo ja Pia Kuurma palkittiin Hattulan vuoden yrittäjinä 2014. Yksi luultavasti tuntee Kuurmat Kahvila Leivintuvan, toinen alpakoiden ja kolmas vanhojen rakennusten kunnostamisen asiantuntemuksen ansiosta.

Pia Kuurman kanssa keskustellessa selviää, että tässä yrittäjyydessä on monipuolisuuden lisäksi kyse omistautumisesta ja pitkäjänteisyydestä.

? Tila on Kimmon kotitila, jonka hänen isoisänsä hankki vuonna 1935. Kimmon vanhemmat ja veljet saivat 90-luvulla pelastettua huonoon kuntoon menneen tilan pakkohuutokaupasta, Pia Kuurma taustoittaa.

Pia ja Kimmo ovat asuneet tilalla nyt 17 vuotta ja laittaneet yksitellen kuntoon vanhoja rakennuksia. Ei aivan vähäinen urakka, sillä rakennuksia on kolmisenkymmentä.

Myyntitoiminta Navetalla alkoi, kun Pia kaipasi pienten lasten hoidon oheen jotain muutakin kiinnostavaa tekemistä.

? Sunnuntai oli ainoa päivä, kun Kimmo oli kotona, joten Navetta oli avoinna ainoastaan sunnuntaisin. Suhtauduin silti alusta asti niin, että kyllä tästä pysyvä työ tulee.

Elämästä maalla kolmen lapsen kanssa on tullut juuri sellaista, kuin Kuurmat kuvittelivatkin. Aitoa maalaistalon tunnelmaa lisäävät parisenkymmentä eläintä, joista navettakissa Lyylin lisäksi suurin osa on alpakoita.

? Kimmokin on työskennellyt tässä jo kuusi vuotta täysipainoisesti. Arjessa elämme tyypillistä maalaiselämää, mikä on tosi kivaa.

Pia Kuurma sai vuoden yrittäjän tunnustuksen yhdessä miehensä Kimmon kanssa.

Pia Kuurma sai vuoden yrittäjän tunnustuksen yhdessä miehensä Kimmon kanssa.

Metsänkylän Navetasta on tullut kansainvälisesti verkottunut ja tunnettu vanhojen rakennustarvikkeiden välittäjä.

? Toiminta lähti vähän omasta kokemuksesta ja tarpeesta, kun näki tarpeen esimerkiksi vanhoille kiville ja parruille. Aloitimme rakennusten kunnostamisen täällä vanhasta hevostallista ja meillä oli siinä tosi hyvä porukka, jolta sai tietoa. Vaihdoin myös itse opintojeni pääaineen rakennushistoriaan, Pia muistelee.

Oman oppinsa Kuurmat keräsivät pitkälti kokemuksen kautta, nyt he ovat keränneet vanhan rakennuskannan vaalijoiden hyödyksi noin 300 henkilön osaajapankin. Pia sanoo, että vanhoille rakennustarvikkeille kyllä on ottajia ympäri Suomea, kunhan tarvikkeita löytyisi.

? Meidän tavoitteemme on päästä omistajan ja kaatopaikan väliin, naurahtaa Pia.

Vanhoja tarvikkeita välittäessään Kuurmat myös ovat oppineet, mitä tarvikkeita ei vanhana saa ja laajentaneet valikoimaansa tätä tietopohjaa hyödyntäen myös uusiin tarvikkeisiin. Kuurmat ovat keränneet omaa tarjontaansa eri puolilta Eurooppaa ja vastaavasti aikovat kokeilla tosissaan, miten heidän valikoimansa puree eurooppalaisiin verkkokaupan välityksellä.

? Valikoimaamme on kehuttu toimivaksi ja ainahan moititaan, että suomalaiset eivät uskalla lähteä ulkomaille kokeilemaan. Nyt kokeillaan.

Tien toisella puolella sijaitsevasta, Navetan asiakkaiden ja myös Aulangon ja Hattulan väliä kulkevien herkkusuiden levähdyspaikasta Kahvila Leivintuvasta on kasvanut oma tarinansa.

? Ennätyspäivä oli viime kesä, jolloin paistoimme viidessä tunnissa 340 pannukakkua.

Omasta kiinnostuksesta kasvanut ?puuhastelu? on nyt tunnustettua liiketoimintaa, joka myös työllistää paikallisesti.

? Kesäsunnuntaisin meillä on parhaimmillaan kymmenen henkilöä töissä, Pia toteaa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.