Maanantai 27.05.2024
Nimipäivät: Ritva

Tuuli:
 

Aimokoululle, Hämeenlinnan Yhteiskoululle ja lyseolle kunniaa Näy-kilpailussa

Kuva Aimokoulun oppilaiden videon kuvauksista. Kuva: Aino Käki

Näy! -Kilpailulla haluttiin innostaa opettajia kehittämään yhteisen käsityön toteuttamisen tapoja ja saada teknologia luontevammaksi osaksi käsityön opiskelua. Projekti aloitettiin e-tekstiili -aiheisilla koulutuksilla, joihin osallistui sekä tekstiilityön että teknisen työn opettajia.

Kilpailulla haluttiin myös luoda yhteistyötä Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan käsityötä opettavien välille sekä jatkaa jo monen vuoden mittaista Hämeenlinnan koulujen käsityönopetuksen ja Aimokoulun käsityöryhmien välistä yhteistoimintaa.

Syksyllä 2016 Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan koululaiset 3.?9.-luokilta sekä taiteen perusopetuksen käsityöryhmät haastettiin Näy! -kilpailuun ideoimaan, suunnittelemaan ja valmistamaan käsityötuotteita tai teoksia, jotka näkyvät pimeässä.

Tehtävänä oli tutkia heijastumista, heijastamista, käyttää erilaisia valonlähteitä tai valoa varastoivia materiaaleja. Kilpailutyöstä kuvattiin lyhyt video, jossa tulee esiin työn/teoksen toiminta.

Kilpailuun osallistui 46 työtä, joista 3 oli yläkoululaisten tekemiä ja loput 43 alakoululaisten. Töitä saatiin kuudesta koulusta. Kilpailutöitä oli tehty yksin, pareittain tai ryhmätyönä.

Kilpailun tuomareina toimivat Kikka Jelisejeff Taitoliitosta, Hannele Yrjö-Koskinen Fredrika Wetterhoff ?säätiöstä ja Viljami Tabell Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARXista. Tuomareiden mukaan tehtävä voittajien valitsemiseksi oli haastava. He kiinnittivät huomiota tuotteiden idean innovatiivisuuteen ja käytännöllisyyteen sekä työn että videon toteutukseen.

Yläkoulun sarjan voittivat Lyseon koulun 7.-luokkalaiset videolla Hohde.

Alakoulun sarjasta palkittiin kolme Hämeenlinnan yhteiskoululaisten työtä, Valopää, Ledireppu ja Pyörän heijastin gripit.

Parhaasta videosta palkittiin Aimokoulun perusryhmä 4:n Hehku/jälki.