Tiistai 25.06.2024
Nimipäivät: Uuno

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Venäjästä huutamalla

Myönnän kursailematta. En jaksanut katselle tiistain Ylen Ajankohtaisen kakkosen Venäjä-iltaa. Jo ohjelman alussa aisti, mitä tuleman piti: vastapuolta ei kuunnella, intetään, toistetaan fraaseja ja ennen muuta kiihdytään omista oikeista mielipiteistä.

Tällaisella kaavalla ja asenteella ei kerta kaikkiaa voi syntyä aitoa keskustelua. Venäjä-ilta oli heikkotasoinen show, lähinnä viihdeohjelma, koska pääosassa ei ollut erittäin tärkeä ja ajankohtainen asia vaan esiintyjät.

Tuskin on liian rohkeaa väittää, että melkoinen osa illan vierailijoista oli saapunut tv-studioon nimenomaan esiintymään. Kun “näyttelijä” ei tahtonut päästä esille, hän otti tehokeinoksi huutamisen. Paikoin joukko kilpaili mieskuoro Huutajien kanssa.

Venäjä-ilta ei onneksi edusta suomalaisen keskustelun koko totuutta. Kyllä täällä vaihdetaan mielipiteitä, paljon olisi kuitenkin tasoa varaa nostaa.

Esimerkkiä voisi näyttää – ainakin politiikassa – vaikka eduskunta. Maan parlamentissa kuitenkin suuret sanat, vastustajan ruoskiminen ja herkulliset vertaukset edustavat mielipiteenvaihdon korkeinta antia.

Kansanedustajat eivät keskustele vaan esittävät työhuoneissa kirjoitettuja repliikkejä. Suuressa salissa tämä johtaa siihen, että mielipiteenvaihto on tosiasiassa niin sanottua ohipuhumista.

Ohipuhuminen on kurssissa myös Hämeenlinnan riitaisassa kuntapolitiikassa.

Esiintymisen arvo kasvaa, koska viihteellisyys valtaa alaa. Tärkeää ei ole miten asiat ovat vaan miltä ne näyttävät. Juuri tähän voi tietysti vaikuttaa esiintymällä.

Mutta haloo, huutaminen on äärimmäinen ilmaisukeino! Huudolla on tehoa, kun sitä käyttää silloin tällöin, harkiten ja oikeassa paikassa. Jatkuva huutaminen syö kuuntelijaa, mistä Venäjä-ilta oli kelpo esimerkki.

Kun tarpeeksi huudetaan, on lopputulos sekasortoa.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.